Vjerovali ili ne: Zašto muškarac treba kleknuti kada prosi ženu?

Podijelite na

Prema tradiciji, muškarac mora kleknuti na jedno koljenu u trenutku kada prosi svoju dragu, ali znate li otkuda potječe taj običaj?

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 11.3.2017 / 08:16

Znate li otkuda potječe taj običaj klečanja tijekom prosidbe?

Znate li otkuda potječe taj običaj klečanja tijekom prosidbe? (Foto: Shutterstock)

Vjerovali ili ne, klečanje na jednom koljenu prilikom prosidbe smatra se "modernim" običajem. Naime, ta gesta zapravo i nije stara povijesna praksa nego se pojavila tek pred kraj Srednjeg vijeka među imućnijim stanovništvom.

Tada su brakovi često bili unaprijed dogovoreni bez prisutstva budućih mladenaca pa nije ni bilo potrebe za prosidbom, a ako bi muškarac i žena bili prisutni prilikom dogovora obično bi sjedili ili stajali.

"'Muškarci bi klečanjem izražavali svoje poštovanje i potpunu predaju ženi koju vole.'"

Međutim, u slučajevima kada nije bilo takvih uplitanja u tuđe ljubavne živote, muškarci su ponekad godinama udvarali ženama u koje su bili zaljubljeni. Saznajte i neromantičan razlog zbog kojeg mladenke nose veo.

Osvajali su ih na razne načine, posvećivali ih svoja herojska djela, pisali pjesme. Odabranicu svog srca smatrali su superiornom ne samo drugima nego i sebi pa bi često kleknuli pred njom.

Čin klečanja tada je općenito simbolizirao poniznost, uslužnost i podređenost, a u ljubavnom kontekstu muškarci bi klečanjem izražavali svoje poštovanje i potpunu predaju ženi koju vole. Fizički kontakt često je bio nemoguć pa bi prošli bi mjeseci ili godine prije prvog držanja za ruke, a kamoli poljupca pa je klečanje ponekad bila jedina fizička demonstracija odanosti i ljubavi. Prema nekim povijesnim izvorima, klečanje tijekom same prosidbe prvi put je zabilježeno početkom 19. stoljeća.

Provjerite zašto mladenka na vjenčanju stoji s lijeve strane, a mladoženja s desne.

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se