Hamamelis ili vještičja lijeska listopadna je biljka izdržljivog drveta i mirisnih žutih i narančastih cvjetova koje se u narodnoj medicini godinama koristi kao prirodno sredstvo za zaustavljanje krvarenja. Tijekom ljetnih mjeseci potreba za ovom kućnom čarobnicom osobito dolazi do izražaja jer ima i brojne druge 'tajne' moći


1. Ugrizi i ubodi od insekata
Napadaju vas komarci ovoga ljeta? Hamamelis je biljka koja smanjuju nadraženost kože i crvenilo nakon uboda i ugriza kukaca. Ako se želite riješiti svrbeža i drugih negativnih posljedica uboda, na osjetljivo mjesto aplicirajte tople obloge od svježeg lišća ili kore ove ljekovite biljke.

Vještičja lijeska narodni je lijek koji zaustavlja krvarenje, ali ima i jaka protuupalna i adstringetna svojstva koja smanjuju znojenje i proljepšavaju kožu.

2. Pretjerano znojenje
Pretjerano znojenje u ljetnim je mjesecima uobičajena pojava koja može izazvati neugodu. Aktivne tvari u vještičjoj lijesci sužavaju pore i tako smanjuju izlučivanje znoja. Njome možete istrljati predio pazuha, lica, stopala i prepona kako biste uravnotežili funkciju znojenja.

3. Opečenost kože i guljenje
Vještičja lijeska ima jaka regenerativna svojstva, pa se preporučuje primijeniti i na opekline od sunca ili kako bi se ubrzao opravak kože nakon što se preplanula put počne ljuštiti. Zbog svojih antibakterijskih i protuupalnih karakteristika u narodnoj se medicini koristi i za liječenje dermatitisa, psorijaze i drugih bolesti kože.

Gdje nabaviti vještičju lijesku?

Ova ljekovita i grmovita biljka iznimno je otporna na niske temperature, raste na uzvišenjima, a cvjeta u jesen i zimu. Umjesto svježeg bilja u ljetnim mjesecima možete koristiti njezin hidrolat (destiliranu vodu) koja se može kupiti u bolje opskrbljenim ljekarnama.

Za njegu lica, umjesto tonika, raspršiti po licu ujutro i navečer nakon čišćenja kože hidrolat hamamelisa, savjetuje Martina Mandić iz BioVege te dodaje: kod ugriza/uboda kukaca također se može raspršiti po koži ili natopiti blazinicu ili gazu hidrolatom hamamelisa te upotrijebiti u obliku obloga na mjestu ugriza/uboda.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju