Kada ste posljednji put uzeli kist u ruke i prepustili se stvaranju poteza vodenim bojama na papiru? Prema brojnim svjetskih stručnjacima, to bismo trebali raditi što češće, bez obzira na dob i svoje poimanje sebe kao umjetnika ili antitalenta za bilo koju kreativnu radnju. Naime, slikanje vodenim bojama značajno umanjuje razinu stresa, pa čak i snižava krvni tlak.

Jean Heines, francuska umjetnica svjetskog glasa, autorica nekoliko knjiga o slikanju vodenim bojama, voditeljica radionica slikanja i terapeutkinja, upravo u slikanju vodenim bojama vidi vrlo jednostavnu terapiju koju si baš svatko može priuštiti.

RAZLIJEVANJE BOJE NA PAPIRU

Potezi kistom i gledanje razlijevanja pigmenata na papiru
, prema njezinim riječima, imaju terapeutsko djelovanje.

Sam čin slikanja energizira nas, smiruje, opušta i pomlađuje naš duh. Što nam se god događa u životu, tijekom tih pola sata ili čak i samo nekoliko minuta dok smo u svom svijetu u kojem postojimo samo mi i boje, zaboravljamo sve ono loše što nam se događa. Kako kaže Heines, čak i sama spoznaja da na kraju dana možemo ukrasti nekoliko minuta za sebe i poigravanje vodenim bojama, smanjuje stres tijekom radnog dana.

Osim toga, da bi bilo tko krenuo u istraživanje svijeta mogućnosti vodenih boja, ne treba biti određene dobi, financijskog stanja niti savršenog zdravlja. Štoviše, slikanje se upravo vrlo često i koristi kao terapija kod osoba s disleksijom, demencijom, shizofrenijom, kod osoba s bilo kojim vidom tjelesnog invaliditeta ili pak kod onih koji su u svojoj prošlosti doživjeli bilo koji oblik zlostavljanja ili traume. Takozvana art terapija je oblik psihoterapije koji primjenjuje stvaralački likovni proces kao sredstvo izražavanja i komunikacije.

Sam čin slikanja energizira nas, smiruje, opušta i pomlađuje naš duh. Što nam se god događa u životu, tijekom tih pola sata ili čak i samo nekoliko minuta dok smo u svom svijetu u kojem postojimo samo mi i boje, zaboravljamo sve ono loše što nam se događa.

Tijekom dugogodišnjeg istraživanja spomenute umjetnice Heines i bliskog rada s polaznicima radionica pokazalo se da slikanje vodenim bojama značajno umanjuje i hipertenziju odnosno visoko krvni tlak. Jednako je tako učinkovito i kao naprosto opuštanje nakon napornog radnog dana, učenja za ispite, pritiska rokova ili pak problema u privatnom životu.

ALI JA NISAM UMJETNIK!

No ono s čime se mnogi bore je prihvaćanje toga da ono što su naslikali ne mora biti savršeno. Smisao opuštanja vodenim bojama nije u tome da stvorite savršeno djelo dostojno izložbe, nego da istražujete vlastite afinitete, najdraže boje, da pronađete elemente koji vas najviše umiruju. To je nešto što je samo vaše.

Slikanje se vrlo često i koristi kao terapija kod osoba s disleksijom, demencijom, shizofrenijom, kod osoba s bilo kojim vidom tjelesnog invaliditeta ili pak kod onih koji su u svojoj prošlosti doživjeli bilo koji oblik zlostavljanja ili traume.

Kako vrijeme bude prolazilo, vidjet ćete da ćete u tome postajati sve bolji i znati kako stvoriti sasvim nove nijanse boja. Za početak su vam dovoljne i najjeftinije vodene boje koje se u našim trgovinama mogu naći već za desetak kuna. Uz dodatak papira i kistova namijenjenih vodenim bojama imate sve što trebate za vlastitu terapiju i otkrivanje svojih potencijala. U konačnici, u svima nama čuči kreativac, samo ga trebamo pronaći.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju