Sve više žena prvo dijete rađa nakon tridesete, a starost rodilja mijenja se, odnosno raste i u Hrvatskoj. Iako većina zdravih žena koje zatrudne nakon 35., pa čak i nakon 40. godine života ima zdravu djecu, to ne znači da ne biste trebali razmišljati o načinima da osigurate da trudnoća prođe u najboljem mogućem redu.

Problemi u trudnoći mogu se pojaviti bez obzira na godine, ali neki postaju vjerojatniji kada napunimo 35 godina. Rizici koje sa sobom donosi trudnoća nakon 35. godine sljedeći su:

  • preeklampsija do koje dovodi visoki krvi tlak
  • gestacijski dijabetes
  • pobačaj
  • problemi koji zahtijevaju carski rez
  • prijevremeni porod
  • mala porođajna težina
  • poremećaji kromosoma u bebe (npr. Downov sindrom).

S druge strane, postoje određeni dokazi da sebi i svojoj bebi činite uslugu rađanjem u kasnim tridesetima. Istraživanja su pokazala:

  • da starije mame obično imaju veće prihode od mlađih majki, pa im je lakše osigurati sve potrebno za bebu
  • djeca starijih majki potencijalno će biti zdravija, bolje prilagođena i bolje obrazovana.

A sada slijedi najvažnije pitanje - kako povećati šanse da trudnoća prođe u najboljem redu, bez poteškoća za dijete ili majku.

1. Posjetite liječnika kada odlučite da ste spremni za trudnoću

Kada nakon 35. godine odlučite da ste spremni za dijete, obratite se liječniku, koji će vam dati najbolje savjete i provjeriti jeste li fizički spremni za trudnoću.

2. Pobrinite se za ranu prenatalnu njegu

Prvih osam tjedana trudnoće posebno je važno za razvoj bebe. Rana i redovita prenatalna skrb može povećati šanse za sigurnu trudnoću i zdravlje djeteta. Prenatalna skrb uključuje redovite preglede, edukaciju, savjetovanja i podršku.

Prenatalna skrb tu je i da omogući vašem liječniku da bude u tijeku sa zdravstvenim stanjima koja su češća kod žena koje su starije kad zatrudne. Tijekom prenatalnih posjeta liječnik će provjeravati krvni tlak, razinu glukoze u krvi, urun... Svi ti pregledi omogućit će otkrivanje i liječenje potencijalnih problema na vrijeme.

3. Razgovarajte s liječnikom o prenatalnim testovima koje možete učiniti

Sa svojim liječnikom provjerite koje testove možete provesti i što vam on preporučuje. Postavljajte pitanja. Saznajte sve o rizicima i dobrobitima kako biste donijeli najbolje odluke za sebe i bebu.

4. Uzimajte prenatalne vitamine

Primjerice, uzimanje folne kiseline svaki dan prije i tijekom prva tri mjeseca trudnoće može pomoći u sprječavanju ozljeda mozga i leđne moždine bebe. Folna kiselina dodatna je zaštita starijim prvorotkinjama. O količinama folne kiseline koje ćete uzimati savjetujte se s liječnikom.

Kako sačuvati vlastito zdravlje u trudnoći?

O svom zdravlju morate se brinuti jednako koliko i o bebinu. Uostalom, što ste vi zdraviji, i bebi će biti bolje.

Zato ne preskačite liječničke preglede, posebno ako imate kroničke zdravstvene probleme poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka.

Vaša prehrana neka bude zdrava i uravnotežena. Konzumiranje raznovrsne hrane pomoći će vam da dobijete sve potrebne hranjive tvari. Birajte puno voća i povrća, cjelovitih žitarica, hranu bogatu kalcijem... U prehranu uključite i izvore folne kiseline kao što su lisnato zeleno povrće, jetra i neki citrusi.

Pazite i na kilažu. Dobivanje odgovarajuće težine smanjuje vjerojatnost da će beba sporo rasti, kao i rizik od prijevremenog poroda.

Ako doktor nije preporučio drukčije, redovito vježbajte. Vježbanje će vam pomoći da održite zdravu težinu i snagu u trudnoći, kao i da ublažite stres. Naravno, vježbe prilagodite svom stanju, a liječnik je taj koji će znati trebate li ili ne ublažiti intenzitet ili uzeti pauzu od tjelesne aktivnosti.

Postoje simptomi koji mogu ukazivati na trudnoću i prije nego napraviti test Za nestrpljive: Tri simptoma koja otkrivaju trudnoću i prije testa

Trudna do zuba "Sva tzv. IVF djeca su željena": Kako reći djetetu da je začeto putem potpomognute oplodnje?

I na kraju, prestanite piti alkohol i pušiti cigarete. Alkohol kod bebe povećava rizik od raznih mentalnih i fizičkih problema, a pušenje utječe na porođajnu težinu bebe koja je kod starijih žena često manja.

Ako iz nekoga razloga trebate uzimati lijekove, konzultirajte se s liječnikom koji će vam reći koje lijekove je sigurno uzimati tijekom trudnoće, a onda i dojenja.

Zaključno, ako ste trudni i imate više od 35 godina, sve bi bez obzira na vašu dob trebalo proći u najboljem redu, ali s obzirom na to da trudnoća u ovim godinama donosi neke potencijalne rizike dobro je pripaziti na stvari na koje možete pripaziti kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju