Festival Vox Feminae, posvećen otkrivanju, predstavljanju i nagrađivanju filmova koji problematiziraju teme roda, rodnih uloga i identiteta, u svojem se devetom izdanju održava od 3. do 7. studenog na nekoliko zagrebačkih lokacija, a tema su mu žene zločinke.

Nakon superjunakinja i mučenica, kojima su bili posvećeni Vox Feminae festivali 2012. i 2013., deveti Vox Feminae 2015. pozabavit će se njihovom suprotnošću: ženama zločinkama, s ciljem preispitivanja odnosa tipa zločina s tradicionalnim rodnim ulogama i stereotipima.

'Društveno uvjetovane pretpostavke o univerzalnoj ljudskoj prirodi muškarce definiraju kao aktivne i agresivne, a žene kao pasivne i poslušne, pri čemu se rijetke žene koje doista čine zločine interpretiraju kao anomalije i kurioziteti", stoji u najavi. "Tako bivaju smještene unutar patrijarhalne binarne podjele na svetice i vještice, čime se zanemaruje kompleksan materijalni kontekst zločina, a ženska individua se pretvara u upozorenje drugim ženama koje svoj gnjev i nezadovoljstvo projiciraju na zločinke kako bi same mogle ostati unutar dopuštenih i primjerenih parametara 'ženskosti'', dodaje se.

Cilj je festivala na interdisciplinarni način, kroz razgovore i suradnju s feministkinjama, kriminalistkinjama, sociologinjama, antropologinjama, pravnicama i drugim stručnjakinjama, promotriti koja je razlika između zločina koje čine žene i muškarci, koja im je motivacija te rasna, etnička i klasna pozadina.

Pod temom 'Zločinke', festival će kroz razgovore i suradnju sa stručnjakinjama na nekoliko panela i diskusija promotriti kakva je pozicija žena u hrvatskim zatvorima te problematizirati pitanja pobačaja, femicida i nasilja nad ženama, seksualnog rada te općenito pitanja kontrole ženskog tijela kroz sve ono što je društveno za žene još uvijek uvjetovano ili percipirano kao – zločin.

'Smatramo bitnim problematizirati pitanje kontrole ženskog tijela i pobačaja kao zločina te utjecaja Crkve na definiranje društvenih stavova, zatim društvenu osudu žena koje pate od postnatalne depresije, kao i žena koje zarađuju kao surogat-majke, te opravdavanje nasilja (npr. silovanja) smještanjem krivnje na žene, što je opasna gesta koja žrtvu čini odgovornom za nasilje koje je nad njom izvršeno'
, ističe se u najavi.

Osim što se bavi težim društvenim temama i problemima, festival donosi i bogat sadržaj filmova koji istražuju aspekte roda, rodnih uloga i identiteta čije teme uključuju rodnu ravnopravnost, nestereotipne rodne uloge, odnose, kao feminističke i LGBTIQ teme.

Filmski je program ove godine pojačan projekcijama perspektivnih hrvatskih redateljica kroz poseban program 'Žene s video kamerama' koji obuhvaća projekcije i analizu recentnih ostvarenja tzv. 'ispovjednog filma' Ane Opalić, Dane Budisavljević, Tihe K. Gudac i Eve Kraljević; a o novom valu hrvatskog filma i ženskoj poziciji u njemu na okruglom će stolu govoriti Hana Jušić, Sonja Tarokić, Barbara Vekarić i Lana Kosovac, te producentica Zdenka Gold.

U suradnji s inicijativom 'Znaj znanje' bit će održana projekcija hvaljenog filma 'Lađa', a izdvajaju se i filmovi 'KOD: Ispravljanje rodnog jaza', koji govori o rodnom jazu u IT industriji; hvaljeni indie film 'Gayby Baby', te 'Prekrasna je kad se ljuti', dokumentarac koji revitalizira zaboravljenu povijest odvažnih žena feminističkog pokreta druge polovice 60-ih.

Posebno mjesto u programu zauzimaju i dvije umjetničke izvedbe: otvorenje će u utorak 3. studenoga uveličati izvedba Nicole Hewitt 'Ova žena se zove Jasna 07: Sjene', dok će dva dana kasnije, u četvrtak 5. studenotga Adela Jušić izvesti performans 'Svilena košulja boje lavande'.

Festivalski se program 'promocija kreativnih rodnih praksi i strašnih žena' održava u dvorani Müller Kina Europe, KIC-u, Galeriji Miroslav Kraljević te književnom klubu Booksi, a ulaz na sva događanja je besplatan.

Detaljnije o festivalu pročitajte na Vox Feminae.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju