Jedan se materijal prvo počeo upotrebljavati u Kini, drugi još u kameno doba. Nemaju mnogo zajedničkih karakteristika, ali zbog vune i svile svi dijelimo iste brige. Zbog njihove mekoće i osjetljivosti stvaraju nam muke po održavanju kojih se lako možete riješiti jer postoje načini s kojima se možete samostalo upustiti u ovaj zadatak.

Svila koju danas oblačimo, obuvamo i kojom uređujemo interijere, jedan je od najosjetljivijih materijala na svijetu. Prozračna, mekana na dodir i privlačna pogledu, svila je neizbježna u modernom modnom svijetu, a kao tkanina se počela upotrebljavati još sredinom trećeg tisućljeća prije nove ere. Vjeruje se kako je svila otkrivena u Kini, za vrijeme vladavine Žutog Cara kojeg se često opisuje kao velikog kralja, izumitelja i mudraca. Čini se kako je netko mudriji ipak stajao iza njega, jer svi izvori kažu kako je svilu otkrila njegova žena. Ležala je u sjeni stabla i u šalicu čaja joj je upao plod – dud. Sreća je što plod nije samo izbacila iz svoje šalice, nego ga je promotrila i otkrila kako plod u suradnji s leptirom može stvoriti niti koje su osnova za proizvodnju ove predivne tkanine.

Koliko je to otkriće tada bilo važno, govori i činjenica da je proizvodnja svile tada bila povjerena samo Kineskinjama, a otkrivanje metoda svilarstva bilo je kažnjivo smrću.

Održavanje tkanine osjetljive poput ljudske dlake

U starom Rimu, jedna od najudobnijih tkanina za nošenje, bila je sinonim za bogatstvo, ali i taštinu. Mnogi opisuju osjetljivost svile uspoređujući ju s krhošću ljudske dlake. Stoga, dolazimo do zaključka kako ovu tkaninu treba tretirati nježno i blago.

Jedan od čestih savjeta je da održavanje tako delikatne i osjetljive tkanine trebamo povjeriti stručnjacima. Međutim, kako posebno zadovoljstvo pruža činjenica da smo i sami u nečemu uspjeli, proučili smo načine održavanja uz koje možete biti sigurni kako da će svileni predmeti i dalje ostati kao netaknuti.

Mnogi opisuju osjetljivost svile uspoređujući ju s krhošću ljudske dlake Mnogi opisuju osjetljivost svile uspoređujući ju s krhošću ljudske dlake Foto: Thinkstock

Iznimno je važno odabrati deterdžent za rublje koji ima oznaku za najosjetljivije materijale. Svilenu košulju koju ste prije prali na ruke, možete bez straha oprati u perilicama koje imaju opciju unaprijed promiješanog deterdženta, zatim slijedi pranje koje ovim sistemom možete provoditi na 30 stupnjeva Celzijevih. Na toj temepraturi sigurne su i najosjetljivije tkanine poput svile.

Sušenje – vrijeme je da prestanete vjerovati u sve zablude koje možda imate u vezi sušilica rublja koje postaju sve popularnije zbog uštede vremena i prostora, ali i svoje praktične primjene. Bez obzira na osjetljivost svilenih odjevnih komada ili npr. posteljine, možete ju bez straha sušiti u sušilicama rublja.

One moderne, poput Electroluxovih imaju program 'DelicateCare' koji pazi na očuvanje svile na isti način kao i kod prirodnog sušenja ili kemijskog čišćenja. 'DelicateCare' program omogućuje niske temperature i nježne kretnje bubnja koji pružaju blagu njegu osjetljivih tkanina.

Peglanje – bitno je peglu postaviti na nisku temperaturu, između svilenog odjevnog predmeta i pegle staviti još jednu tanju pamučnu tkaninu te ne dozvoliti ispuštanje dodatne pare jer i ona može negativno utjecati na svilenu tkaninu.

Obožavana zimi, vuna je također jedna od najosjetljivijih tkanina s kojom također često ne znamo kako pravilno postupati. Bitno je da razjasniti da je vuna onaj materijal koji sadrži vunu i manje od 5% drugih tkanina u sastavu. Popularnost je stekla još u kamenom dobu. Zbog toga što može apsorbirati veliku količinu vlage, još od davnina se počela koristiti kao prirodni izolator, a danas ju mnogi obožavaju zbog njezine mekoće, zaštite od hladnoće i nježnog osjećaja koji ostavlja na koži.

Osim toga, vuna je otporna na gužvanje pa ju nikada nećete morati peglati. Imate li želju za novim izazovima pokušajte nešto sami isplesti. Tehnika pletenja vune nije pretjerano komplicirana, a oslobodit će vas svake napetosti i djelovati poput terapije.

Tehnika pletenja vune nije pretjerano komplicirana, a djeluje poput terapije Tehnika pletenja vune nije pretjerano komplicirana, a djeluje poput terapije Foto: Thinkstock

Održavanje materijala kojeg zimi obožavamo

Možda se još uvijek držite starog vjerovanja kako vunu možete prati samo na ruke, no tehnologija je omogućila sigurno pranje i održavanje vune i u perilici rublja. Postoje perilice uz koje vuneni odjevni predmeti postaju još mekši, ali i čišći. Čak i oni odjevni predmeti na kojima piše da se peru ručno sigurni su u Electrolux perilici rublja koja njeguje svako vlakno, unaprijed miješa deterdžent, a zatim dodaje omekšivač rublja prije nego što svaka od mješavina uđe u bubanj.

Zatim imate opciju – prirodno sušenje na zraku prilikom kojeg je bitno da odjevni predmet položite vodoravno, nikako horizontalno ili sušenje u sušilici rublja koje su danas usavršene i neće naštetiti ni osjetljivim materijalima poput vune. Primjerice, Electrolux sušilice imaju Woolmark Blue certifikat koji jamči da će vunena odjeća koja je namijenjena samo za ručno pranje biti sigurno osušena. Patentirani program za vunu prilagođava kretanje bubnja kako bi zaštitio vašu odjeću i osigurao da se ona ne skupi.

Odlučite li se za kupnju Electrolux sušilice s toplinskom pumpom na dar dobivate i darovnu karticu za Terme Čatež.

Kako do darovne kartice?

1. U razdoblju trajanja promocije kupite jedan od modela Electrolux sušilica s toplinskom pumpom.

2. Sačuvajte dokaz o kupnji.

3. Prijavite svoju kupnju putem online kupona na internet stranici www.electrolux.hr prilažući sliku dokaza

    o kupnji (račun) te sliku natpisne pločice sušilice rublja.

Ako su svi navedeni uvjeti zadovoljeni i podaci ispravno upisani, na vašu kućnu adresu stići će darovna kartica Termi Čatež u vrijednosti od 30 EUR.

Sadržaj je napravljen u produkciji "NOVA TV Content Teama" u suradnji s "Electroluxom" i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju