Iako se često nazivaju "japanske" palačinke, recept za souffle palačinke u ovoj beogradskoj palačinkarnici potpuno je autorski i rezultat šest mjeseci rada, upornosti i eksperimentiranja.
Osmislila su ga dva mlada poduzetnika koji su se, kao mladi momci, upoznali u inozemstvu u vrijeme dok su obojica radili u ugostiteljstvu. Iako su ih tada životni putevi odveli na različite strane, ostala je zajednička želja da jednog dana pokrenu nešto što će imati dušu.
Poslije nekoliko godina, ta želja se pretvorila u konkretnu ideju. Znali su da ne žele klasičan lokal, već autentičan koncept koji će im omogućiti da stvaraju, istražuju i pomiču granice u gastronomiji.

Sve je počelo u jednoj maloj garaži, kroz gotovo šest mjeseci neprekidnih pokušaja i neuspjeha dok nisu pronašli pravi recept. Od tri proizvoda koja su razmatrali, odlučili su se upravo za souffle palačinke, najzahtjevnije, ali i najposebnije.
Naša mladost, odlučnost i želja za ostvarenjem snova pomogle su nam da ne odustanemo, čak i onda kada je sve izgledalo sasvim uzaludno. I baš u trenutku kada smo pomislili da ne ide dalje, stvorili smo ono što danas zovemo Wiggle Souffle palačinke.
Same palačinke mi zapravo nazivamo Souffle palačinke, što bi ih malo bliže odredilo. 'Japanske' palačinke se zovu tako zato što se izrađuju na bazi 'japanskih masa', vrste slastičarskih proizvoda na bazi bjelanjaka, tako da se na pojam 'japanski' može gledati kao na širi pojam.

Nismo imali u vidu prenijeti dio Japana na ove prostore, već da nešto što je dobro i novo prilagodimo europskom podneblju te ponudimo kao nešto što će kroz nekoliko godina postati standard ponude.
Tako gledajući, uzimajući u obzir recept, sirovine i stvari koje spremamo, a tek dolaze, možemo se, neskromno rečeno, nazvati prvim Souffle palačinkama inspiriranim japanskim palačinkama, govori Aleksa iz palačinkarnice Wiggle Souffle palačinke u Beogradu.
Prvi su na ovim prostorima donijeli ovu vrstu kolača.
Kažem kolača, zato što to zaista jest 'slow cooking' kolač, napominje Aleksa. Budući da prvi afirmiraju tržište i upoznaju ga s novim proizvodom, svjesni su da je potrebno određeno vrijeme da ljudi shvate što se to novo događa. Najveći "problem" u komunikaciji jest dio naziva "palačinke", gdje to ljude automatski asocira na fast food i hranu koja je jeftina, pripremljena unaprijed i instant gotova, a njihove palačinke su sve potpuno suprotno od toga.
Za izradu ovih palačinki potrebno je relativno dugo vrijeme pripreme, svježe namirnice, namirnice najviše kvalitete i tehnika koja se stječe znatno duže od očekivanog.

Naime, palačinke se pripremaju tek kada ih gost naruči. U tom trenutku počinje proces u pet faza. Svaka od faza ima pravila koja se moraju ispoštovati kako bi palačinka ispala onakva kakvom je vidite.
Pored tehnike, namirnice igraju ključnu ulogu u pripremi, jer ove palačinke je nemoguće napraviti s namirnicama čak ni prosječne, a naročito ne ispodprosječne kvalitete kakve se najčešće sreću u fast food-ovima, govori Aleksa.
Poslije mukotrpnog i neizvjesnog puta u pravljenju njihovog autorskog recepta i dobivanja rezultata kakav njihovi gosti imaju priliku probati, odlučili su da uz ove palačinke nude najbolje moguće kreme i preljeve.
Tako smo, po još jednoj stvari, jasno distancirani od tradicionalnih palačinki s kojima nas neko na prvu pomisao povezuje, dodaje. Kreme i preljeve uvoze iz Italije i biraju isključivo one namijenjene profesionalnom slastičarstvu.

Razlika između naših i komercijalnih krema, koje kod nas ne možete dobiti, ogleda se u sirovinskom sastavu, proizvodnom procesu, kvaliteti sirovina i aromi. Kreme i preljevi u našoj ponudi nemaju umjetne arome, već se ona dobiva iz sirovine od koje se sastoji krema ili preljev.
Točka topljenja je niska, što dopušta da se prirodna aroma oslobodi u vašim ustima i tako nema potrebe za dodatkom umjetnih aroma. Budući da se naše kreme, zbog svoje visoke nabavne cijene, koriste samo u najboljim slastičarnicama na svijetu, to i nas kao Wiggle Pancakes svrstava među one kojima je kvaliteta osobna karta, objašnjava vlasnik.
Što se tiče reakcija gostiju, apsolutno su premašile njihova očekivanja.

Jedno smo od rijetkih mjesta gdje možete probati hranu koja je uživo dosta bolja nego na slikama. Ovaj opis podsjeća na narodnu poslovicu 'Ciganin hvali svoga konja', ali uvjeravam vas da samo prenosim komentare naših gostiju.
Glavne karakteristike naših souffle palačinki su mekoća i 'mrdavost', a u kombinaciji s ostalim sastojcima zajedno zaokružuju doživljaj u nešto što premašuje očekivanja, govori Aleksa.
Već gledaju u budućnost i znaju da će ovakva ponuda postati standard na našim prostorima, i zato jedva čekaju da svoje proizvode ponude i u drugim zemljama.
