Mnogo je onih koji još uvijek rade od kuće i uživaju u takvim uvjetima, no postoje oni kojima to nije najsretnije rješenje. Ako tome pridodate sastanke koji se održavaju putem videopoziva, razina stresa samo raste, što utječe na samopouzdanje. Uz ovih pet savjeta lakše ćete vratiti samopouzdanje i tako zadiviti one s druge strane poziva.

 

Više ni ne brojimo koliko dugo smo u eri novog normalnog, posebno jer mnogi od nas i dalje obavljaju svoj posao na daljinu, i to putem aplikacija za videokonferencije. Neka istraživanja su pokazala kako ovakav način komunikacije može uvelike utjecati na stres, smanjiti učinkovitost zaposlenika i srušiti samopouzdanje. Kako biste i dalje uspješno nastavili voditi konstruktivne poslovne konverzacije i iskoristili sve prednosti ovog načina komunikacije, slijedite ovih pet savjeta koji će vam pomoći da postanete zvijezda online susreta.

 

1. Sugovornike gledajte u oči

Prednost virtualnih sastanka jest mogućnost održavanja videopoziva. Ako kamera nije uključena, to je kao da vas nema, a upravo to indirektno utječe i na pažnju sugovornika. Izbjegavajte poglede u stranu ili prema dolje, sugovornike pokušavajte gledati direktno u oči. Geste, kontakt očima i izraze lica vaši će sugovornici najbolje vidjeti ako imate dobru opremu. Dobra oprema ne podrazumijeva i njezinu kompliciranu instalaciju. Svoj radni prostor možete nadopuniti i predstaviti se kolegama u oštroj, detaljnoj razlučivosti s naprednim autofokusom i automatskom korekcijom svjetla uz pomoć LOGITECH kamera.

Ova serija visokokvalitetnih eksternih web-kamera bit će odličan dodatak za svakoga kome je cilj biti viđen za vrijeme videosastanka.

Logitech C920 Logitech C920 Foto: PR

Kameru postavite u razinu očiju te isprobajte kako ćete izgledati kada poziv počne. Osim odličnih videopostavki, tu je i zavidna razina prijenosa zvuka. Kamere imaju po dva mikrofona, koji garantiraju da će vas svi vaši sugovornici jasno i glasno čuti. Pripremite sve što možete unaprijed i vodite računa o sadržaju svojeg sastanka jer uz ovu opremu ne morate puno voditi računa o tome kako izgledate.

 

2. Neka vam vaša pozadina čuva leđa

Ako se nalazite u praznoj sobi, ona može rezultirati šupljim zvukom koji bi mogao utjecati na ono što drugi čuju. U sobu stavite tepih ili pak jastuke kako biste smanjili jeku. Iako neke aplikacije nude i lažnu pozadinu koja će vas teleportirati na Havaje, mi predlažemo tihi kut vašeg doma, bez nereda. Neka pozadina bude minimalistička kako ne bi odvraćala pozornost kolega na, primjerice, policu knjiga iznad vaše glave. Vaša okolina puno govori o tome koliko ozbiljno shvaćate te sastanke putem videopoziva. Imate li unaprijed rezervirano mjesto za takvo nešto, nećete morati voditi računa o tome jeste li slučajno u pozadini ostavili nešto što možda niste trebali. Time ćete se osloboditi dodatnog stresa.

Logitech C922 Logitech C922 Foto: PR

3. Ispravite se i postavite kameru u visinu očiju

Povišeni stalak za računalo ili ekran igra u vašu korist kako ne biste bili pogrbljeni na pozivu. Osim što nećete izgledati kao zvonar crkve Notre-Dame, vaša leđa neće trpjeti bolove te se nećete svako malo morati namještati kako bi vam bilo što ugodnije. Još jednom napominjemo, neka vam položaj kamere bude prilagođen visini očiju. Većina ljudi na videopozivu obično gleda dolje u svoje ekrane, što stvara neugodan kut za vrat, a sugovornicima može stvoriti neugodan osjećaj da ih gledate odozgo. Ako niste pogrbljeni nad kamerom, sigurno ćete se osjećati sigurnije i projicirati to na svoje sugovornike.

4. Poigrajte se s rasvjetom kako biste izgledali svježe

Jeste li se ikada zapitali zašto slavne osobe i youtuberi uvijek izgledaju sjajno u svojim videozapisima? Često je odgovor dobra rasvjeta. Iako od svojeg kućnog ureda ne trebate napraviti profesionalni studio, uvijek možete uložiti u maleno prstenasto svijetlo popularno zvano – ring light ili pak okrenuti svoj stol prema prozoru kako biste ulovili ono predivno danje svijetlo. Ako vam sunčeve zrake budu prejake, uvijek možete povući zavjese. Svijetlo će lijepo obasjati vaše lice pa ćete izgledati mnogo življe u videopozivima — čak i ako niste našminkani, što će dobro utjecati na vaše raspoloženje, ali i samopouzdanje.

5. Obucite se kao da idete u ured

Logitech C505 Logitech C505 Foto: PR

Opće je poznato kako odijelo čini čovjeka. Stoga, na tren odbacite svoje najudobnije tajice i papuče, držite se košulja, majica ili bluza koje biste nosili u uredu. Ne samo da ćete izgledati profesionalno već ćete se osjećati sigurnije i samouvjerenije. Što se tiče boja, ciljajte na jednobojne komade, a ne na majice s printom jer bi pruge i drugi uzorci mogli ometati druge.

Prezentirajte se u najboljem svjetlu i izgledajte odlično tijekom svakog videopoziva pomoću Logitechovih visokokvalitetnih web kamera koje možete pronaći na webshopu Linksa te u odabranim poslovnicama partnera.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Logitech po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju