''Svugdje je lijepo, ali doma je najljepše.'' Nije li nam svima poznata ta rečenica? Kažete li ju i sami svaki put kad se vratite svojoj kući? Naš dom je mjesto u kojem se osjećamo sigurno, zaštićeno i opušteno. Dom je tamo gdje smo zaista onakvi kakvi jesmo, bez pretvaranja, iskreni...Tamo je sve mnogo jednostavnije. A što je s prostorom samo za sebe, gdje se možemo povući i uživati ili raditi ono što volimo?

  Galerija Osvježite ga zanimljivom svjetiljkom Mjesto za sebe možete odvojiti policom s ladicama Kutak možete smjestiti bilo gdje, neovisno o tome koliko malo prostora imali +4 Kutak možete osmisliti čak i u podnožju stepenica

Gdje smjestiti kutak za sebe, prostor koji nas inspirira i koji nas smiruje? Gdje staviti našu dragu fotelju na koju se volimo zavaliti i popiti šalicu tople, mirisne kave uz dobru knjigu?

Rješenje je jednostavno ako u stanu imate prostoriju koju možete namijeniti za svoj hobi ili ured ili biblioteku, no problem nastaje kada ta mogućnost ne postoji.  Arhitektica Timea Marochini ima rješenje i za problem kada nam nedostaje ta jedna dodatna prostorija. Tada trebamo stvoriti prostor unutar prostora!

Kutak za sebe možete osmisliti u prostoru boravka, spavaće sobe, kuhinje, čak i hodnika ili ispod stepenica, mogućnosti su razne! One ponajviše ovise o tome kakav kutak želite i za što vam treba.

Kutak za one koji vole čitati

Volite li knjige i čitate li ih mnogo, u stanu biste sigurno voljeli imati posebno mjesto baš za njih. U jednom kutu vašeg boravka može se osmisliti polica cijelom visinom prostorije koju možete ispuniti knjigama.

Ostavite mjesta za neku skulpturu, romantičnu svjetiljku ili zgodan svijećnjak. Uz policu smjestite ugodnu fotelju i jednu stojeću svjetiljku pored nje. Fotelja se ne mora nužno uklapati u ostatak prostorije. Ona se čak može naglasiti odabirom boje ili dizajna koji potpuno odskače od preostalog namještaja. Za nju vrijede dva pravila – da vam se sviđa i da je udobna!

Svjetiljku odaberite s nježnim sjenilom koja će stvoriti posebnu atmosferu samo za vas, dok će se preostali dio prostorije osvijetliti indirektno i nenametljivo.

Uz kvalitetnu svjetiljku, kutak za čitanje može se organizirati i u najmirnijem dijelu hodnika gdje svi najmanje boravimo pa bi vam mogao osigurati i najveći mir. Još vam samo nedostaje topla i mekana dekica i uživanje u vašoj omiljenoj knjizi može početi!

  Kutak za sebe može se organizirati čak i u hodniku Kutak za sebe može se organizirati čak i u hodniku Foto: Getty Images

Kutak za hobi ili posao

Posebna je priča organizacija radnog kutka ili kutka za hobi. U tim slučajevima razmišljajte o tome da se stvori ugodan, estetski privlačan, no ujedno i funkcionalan prostor, koji će vam osigurati svojevrsni mir i koncentraciju u onome što radite.

Kako biste organizirali kvalitetan kućni ured ili prostor za hobi, prije svega razmislite o načinu na koji radite, koliko vam je prostora potrebno za rad i koje ćete uređaje koristiti – kompjuter ili laptop, te hoćete li koristiti printer. To su sve detalji o kojima, ako vodite računa prije osmišljavanja radnog kutka, mogu doprinijeti vizualno vrlo lijepom, ali i funkcionalnom rješenju.

Izrađujete li nakit ili ukrase, vjerojatno će vam trebati mnogo mjesta za pohranu, a također će zahtijevati i mjesto rada koje će biti u najmirnijem dijelu stana ili onome s mnogo dnevnog svjetla.

Razmislite o načinu rada i prirodi svog posla, no istovremeno razmišljajte i o ljudima s kojima živite, s kojima dijelite svoj dom.

Uz nekoliko trikova radni kutak može se vrlo dobro organizirati u svakoj prostoriji stana.

Ako vam je potreban mir, prostor za rad možete vizualno odvojiti policom. U nju možete smjestiti literaturu koja vam je potrebna ili prostor za odlaganje, što je važno osigurati. Možete se poigrati kupovinom gotovog namještaja ili se odlučiti za izradu namještaja po mjeri, što je skuplje, ali je funkcionalno i prostorno mnogo bolja investicija.

Odabirom namještaja po mjeri može se doskočiti problemu ako nemate mnogo prostora u svom stanu. Bilo da ćete radni prostor organizirati u sklopu vaše kuhinje, boravka, hodnika ili sobe, u sklopu polica/ormara može se izraditi radni stol na izvlačenje ili preklapanje, što će uvelike nadoknaditi manjak mjesta u stanu. Radni stolac odaberite u skladu s ostalim stolcima u prostoriji, radije nego da kupujete pravi uredski. Bolje će se uklopiti u prostor i manje će se nametati.

Ako radite s računalom, odaberite stol koji već u sebi sadrži prostor za pohranu kablova. Svi znamo koliko neuredno i neprivlačno izgleda mnoštvo kablova koji su potrebni za rad na računalu.

Hoćete li izabrati ravni ili kutni stol, to najviše ovisi o prostoriji u kojoj ćete raditi. Razmislite i o podiznom stolu koji će vam povremeno omogućiti rad u stajaćoj poziciji.

Odaberite stol s mnogo ladica i prostora za spremanje jer ćete tako spriječiti kreativni nered. Također vodite računa o tome da u prostoru u kojem ste smjestili radni kutak ne nedostaje osobnih stvari te da izložite predmete koji nisu povezani s poslom ili hobijem, tako da vam kutak bude privlačan i ugodan.

Smjestite ga pored prozora kako biste imali što više svjetla za razne hobije Smjestite ga pored prozora kako biste imali što više svjetla za razne hobije Foto: Living4media

Prilikom organizacije kutka za sebe pripazite na osvjetljenje. Najpoželjnije je da se smjestite negdje uz prirodni izvor svjetlosti, no ako nemate tu mogućnost,odaberite kvalitetnu i jaku rasvjetu. Za hobi ili posao najbolja će biti lijepa stolna svjetiljka, dok je za čitanje ili uživanje, kao funkcionalna, ali i estetski privlačna, stojeća lampa.

Svaki "kutak za sebe" može se organizirati u bilo kojoj prostoriji vašeg stana - boravku, kuhinji, hodniku ili u spavaćoj sobi. Bitno je da to bude prostor u kojem je vama najugodnije. Maleni prostor u kojem ćete uživati u svom slobodnom vremenu ili ćete stvarati velike stvari. Prostor u kojem će se rađati velike ideje!

Ne odustajte od svojih ideja, već ih ostvarite pomoću Addiko Blic Plus kredita uz koji možete osvojiti i makeover svoga doma. 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju