Prijatelji životinja pozdravili su u četvrtak izmjene Kaznenog zakona, izglasane danas u Saboru, kojima je uvedeno novo kazneno djelo napuštanja životinja, kažnjivo zatvorskom kaznom i do dvije godine, te to ocijenili povijesnom odlukom koja ide ukorak s drugim europskim zakonodavstvima.

Povijesna je to odluka za životinje i rezultat velikog angažmana udruge Prijatelji životinja, koja je još 2021. godine pokrenula peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kaznom zatvora, priopćili su iz udruge.

Prema izmjenama koje je Sabor izglasao u četvrtak, onaj tko napusti domaću životinju, kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju i drugu životinju koju bi trebao držati pod nadzorom, kaznit će se zatvorom do godinu dana.

Ako je pak napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, počinitelj će se kazniti zatvorom do dvije godine.

Ministarstvo pravosuđa i uprave unijelo je u Kazneni zakon i novu sigurnosnu mjeru na prijedlog Prijatelja životinja. Radi se o zabrani držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne do pet godina, koju sud može izreći onome tko je počinio kazneno djelo nad životinjom, ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo.

"Uvrštavanje ove mjere iznimno je važno zato što smo dosad mnogo puta svjedočili da zlostavljači nakon počinjenja i najtežih kaznenih djela na štetu životinja ubrzo nabavljaju novu životinju, koju isto zlostavljaju i tako ostaju trajni društveni problem i prijetnja, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Pohvalili su i povisivanje kazni za nanošenje životinjama nepotrebne boli ili izlaganje nepotrebnim patnjama te za usmrćivanje i teško zlostavljanje životinja. Dosad se mogla izreći maksimalna kazna do godinu dana zatvora, a sada će biti do dvije godine. Ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja, počinitelj će moći dobiti kaznu zatvora do tri godine umjesto dosadašnje dvije.

Prijatelji životinja očekuju da će ove zakonske izmjene omogućiti lakšu provedbu i učinkovitiju zaštitu životinja u Hrvatskoj. Pozivaju građane da i dalje prijavljuju svako napuštanje i zlostavljanje životinja kako bi izmjene Kaznenog zakona zaživjele u praksi. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju