Zagreb Book Festival, koja će u svojem premijernom izdanju od 18. do 24. svibnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt okupiti tridesetak domaćih i inozemnih autora, s fokusom na švedsku književnost i krimiće. Ovaj je festival zamišljen je kao godišnja manifestacija koja slavi i promiče pisanu riječ i njezinu specifičnu moć obogaćivanja ljudskog iskustva

Svake godine jedna će država biti partner Festivala na kojemu će se predstaviti njena književnost i kultura. Ove godine to su krimići i Kraljevina Švedska čiji kriminalistički romani posljednjih godina osvajaju svijet, a u festivalske programe uključilo se više od dvadeset hrvatskih nakladnika.

Promocije knjiga, okrugli stolovi i radionice za djecu samo su neka od četrdesetak književnih događanja koja će, u MUO-u i na platou ispred njega pod krilaticom 'Kriminalno dobre knjige', okupiti više od trideset domaćih i inozemnih autora.

Jedan od prvih autora koji su potvrdili dolazak na Zagreb Book Festival švedski je pisac krimića Jens Lapidus.

Jedan od najistaknutijih predstavnika suvremene švedske književne scene, autor hvaljene 'Stockholmske trilogije' - 'Laka lova' (2006.) i 'Nemoj zajebat' (2008.), obje objavljene u nas u izdanju VBZ-a i prijevodu Danila Brozovića, te još neprevedenog 'Life Deluxe' (2011.), bit će jedan od sugovornika prvog večernjeg programa ZBF-a u ponedjeljak, 18. svibnja.

Uz Lapidusa, od autora koji su dosad potvrdili dolazak u Zagreb, s hrvatskom će se čitateljskom publikom na festivalu družiti i turska novinarka i književnica Ece Temelkuran.

Jedna od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica u Zagrebu je već gostovala u listopadu 2013. u sklopu književnog festivala Europea u Dvorištu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju