Blagdani su sinonim za druženja s obitelji, partyje s prijateljima, zabave s kolegama... A sve to nezamislivo je bez finih zalogaja – upotpunite ih dobro poznatim okusom Zagrebačkog sira u provjerenim, tradicionalnim receptima.
Pogačice sa sirom i bosiljkom
Fini aromatični kruščići kao stvoreni su za takva druženja – jednostavni za pripremu i praktični za transport. Odlično će prijati uz razne sireve, suhomesnate nareske i namaze.
Sastojci
400 g glatkog brašna
250 g Zagrebačkog sira
150 g maslaca
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
15 listova svježeg bosiljka (ili grančica ružmarina)
Za premazivanje i posipanje:
1 jaje
na vrh noža soli
malo sira Ribanaca, sezama, crnog kima
Priprema
1. U posudu stavite Zagrebački sir kojem ste dodali 1 žličicu soli i dobro ga izradite mikserom uz postupno dodavanje otopljenog maslaca.
2. Svježe listove bosiljka nasjeckajte na sitno pa ih dodajte izmiješanom siru i maslacu.
3. Prosijte brašno u koje ste dodali jedan prašak za pecivo pa ga postupno dodajte siru i miješajte. Kad ste dodali sve brašno, umijesite glatko, podatno tijesto. Tijesto formirajte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 30 minuta.
4. Pobrašnite površinu na kojoj ćete valjati tijesto pa ga razvaljajte na ne manje od 1 cm debljine. Čašom ili kalupom promjera 5 cm vadite pogačice i slažite ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Svaku pogačicu premažite razmućenim jajetom u koje ste dodali malo soli i posipajte Ribancem, sezamom, crnim kimom...
5. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, odnosno dok pogačice ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Još puno recepata s okusom tradicije čeka vas na sirevi.hr – isprobajte ih, jamče fina blagdanska druženja!