Zaklada Ana Rukavina će i ove godine u četvrtak, 27. studenog od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10) u Zagrebu organizirati Dan otvorenih srca. Trećem po redu Danu otvorenih srca, koji se održava u spomen Aninog preranog odlaska, mogu se pridružiti svi građani i tako saznati više o djelovanju Zaklade Ana Rukavina

U sklopu Dana otvorenih srca održat će se upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u koji se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti.

Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

U sklopu Dana otvorenih srca održat će se upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u koji se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti.

Održavanjem Dana otvorenih srca Zaklada Ana Rukavina želi podsjetiti građane da su matične stanice, koje svi mi nosimo u sebi, 'lijek' kojim možemo liječiti oboljele u zemlji i inozemstvu. Prvi korak koji moramo učiniti kako bismo pomogli oboljelima je upis u Registar.

Važnost upisa u Registar te djelovanje Banke krvi iz pupkovine 'Ana Rukavina' svim zainteresiranim građanima moći će objasniti i liječnici koji će biti dostupni tijekom cijelog dana održavanja akcije.

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, hrvatski Registar danas broji gotovo 46.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je više od 43.000 uzoraka tipizirano.

Kako je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide), darivatelji iz hrvatskog Registra dali su šansu za život 43 oboljelih iz Hrvatske i inozemstva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju