Debljina i prevelik unos hrane velik su problem, a pretilost je odavno poprimila razmjere epidemije. Međutim, postoji i druga krajnost koja također uzrokuje velike zdravstvene probleme, a to je pothranjenost. U nastavku pročitajte koji to znakovi otkrivaju da ne jedete dovoljno

1. Nizak šećer u krvi. Hipoglikemija jedan je od prvih simptoma pothranjenosti. Preskakanje obroka ili manji unos hrane od uobičajenog u kombinaciji s fizičkom aktivnosti uzrokuje velike i nagle padove razine šećera u krvi koji se manifestira kao osjećaj gladi popraćen znojenjem dlanova, tresavicom i općom slabošću.

Nedovoljan unos kalorija uzrokuje smanjivanje tjelesne temperature. Točnije, tijelo ne može proizvoditi i održavati potrebnu toplinu bez kalorija.

2. Ne mršavite, ali gubite mišićnu masu. Suprotno popularnom mišljenju, ponekad vam konzumiranje više hrane pomaže kod mršavljenja. Ako svoje tijelo ne hranite namirnicama koje su mu potrebne, ono će čuvati zalihe masti i umjesto njih sagorijevati mišiće kako bi dobilo energiju. Gubitak mišićne mase usporit će vaš metabolizam, a samim time i gubitak kilograma.

3. Nedostatak energije i osjećaj umora. U slučaju pothranjenosti vaše tijelo ne dobiva potrebne nutrijente, kalorije i vitamine koji su mu potrebni da bi normalno funkcioniralo. Zbog toga vas prati stalan osjećaj umora i letargije, fali vam energije. Svom tijelu ne dajete potrebno 'gorivo' i to morate hitno promijeniti.

Pokušajte se pridržavati zlatnog pravila o 3 velika obroka dnevno i dva mala međuobroka. Na taj način regulirat ćete razinu glukoze u krvi i osigurati postepeno ispuštanje energije umjesto jednog velikog uspona i naglog pada.

Suprotno popularnom mišljenju, ponekad vam konzumiranje više hrane pomaže kod mršavljenja.

4. Stalno vam je hladno. Nedovoljan unos kalorija uzrokuje smanjivanje tjelesne temperature. Točnije, tijelo ne može proizvoditi i održavati potrebnu toplinu bez kalorija. Također, restriktivno unošenje kalorija utječe na rad određenih hormona u našem tijelu kao što su hormoni štitnjače koji također mogu uzrokovati pothlađenost.

5. Neutaživa glad. Naravno, ovo je najočitiji i najlogičniji 'simptom' pothranjenosti. Ako izbjegavate hranu pratit će vas neutaživi osjećaj gladi. Međutim, posto je i slučajevi kada ljudi jedu često, ali i dalje osjećaju glad. Tada je problem u namirnicama koje konzumiraju, a koje su pune ugljikohidrata i nedostaje im dobrih masti i proteina.

Svi jednostavni ugljikohidrati zapravo su šećeri i oni su dobar 'brzinski' izvor energije jer ih tijelo brzo probavlja. Međutim, dugoročno će kod vas uzrokovati glad. To znači da trebate jesti više kompleksnih ugljikohidrata i proteina jer njih tijelo dulje probavlja pa ćete se osjećati puni energije i sito.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju