Koliko ćete kalorija iz hrane tijekom dana unijeti može ovisiti i o tome što pijete. Naime, istraživanje je ustanovila da određene vrste pića potiču unos dodatnih kalorija iz hrane, a evo o kojim napicima i kolikom broju kalorija se radi

Američka studija objavljena u časopisu 'Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics' otkrila je da nas omiljena pića koja konzumiramo svakodnevno mogu potaknuti da pojedemo više kalorija tijekom dana.

Znanstvenici su proučavali navike konzumiranja hrane i piće kod više od 20.000 Amerikanaca te zaključili da alkohol, kava, čaj, gazirana pića i dijetna pića uzrokuju određeni stupanj prejedanja.

Čak je i čaj, jedan od najzdravijih napitaka, povezan s unosom 64 kalorije više. Pri tome se misli isključivo na dodatne kalorije iz hrane

Alkoholna pića našla su se na prvom mjestu jer otvaraju apetit i potiču nas da, u prosjeku, pojedemo čak 384 kalorije više dnevno. Zbog gaziranih pića pak pojedemo oko 226 kalorija više, no možda najveće iznenađenje je to da zbog kave unesemo i 108 kalorija više, dok su dijetna pića 'kriva' za 69 kalorija više.

Čak je i čaj, jedan od najzdravijih napitaka, povezan s unosom 64 kalorije više. Pri tome se misli isključivo na dodatne kalorije iz hrane. Interesantno, ustanovljeno je da nas kava najviše 'tjera' da jedemo visokokaloričnu hranu siromašnu hranjivim tvarima. Prema rezultatima istraživanja, jedna kava dnevno može nas potaknuti da unesemo 60 kalorija ekstra iz brze hrane.

Alkohol otvara apetit, no što je s dijetnim pićima? Znanstvenici smatraju da ova niskokalorična pića ne pružaju dovoljno zadovoljstvo zbog čega se poslije poseže za hranom i okusom. Drugo moguće objašnjenje je to da konzumenti dijetalnih pića osjećaju manju krivicu i smatraju da je unos dodatnih kalorija poslije opravdan.

Što se tiče kave, čaja i gaziranih pića odgovor možda leži u kemijskoj reakciji koja se dogodi u mozgu nakon konzumacije zbog koje imamo potrebu jesti, ali stručnjaci se slažu da bi odgovor prije mogao biti u – navici.

'Vrlo je vjerojatno da većina ljudi ta pića ne konzumira sama. A vrsta hrane koju vežemo uz njih obično nije zdrava: kavu uz kolače, čaj uz kekse, gazirana pića uz hamburger, pizzu i drugu vrstu brze hrane', kaže voditelj istraživanja Ruopeng An sa Sveučilišta u Illinoisu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju