Kupaonska zavjesa sprječava prskanje vode iz tuša u ostatak prostorije. Ne samo da štiti ostatak namještaja već ima i značajnu estetsku funkciju – nove i čiste zavjese u trenutku će transformirati i uljepšati ovaj dio doma.

Koliko često perete kupaonske zavjese za tuš? Stručnjaci preporučuju da se kupaonske zavjese za tuš-kadu peru jednom u mjesec dana ili obavezno barem jednom u tri mjeseca kako bismo smanjili mogućnost od stvaranja bakterija, ali i neugodnih mirisa.

Većina zavjesa za kupaonicu od plastike ili vinila može se oprati u perilici rublja što je ujedno i najlakši način. Operite je na 30 do 40 stupnjeva (bez centrifugiranja), a potom objesite, dobro raširite i pustite da se do kraja osuši.

Slika nije dostupna Trik od 10 kuna za najlakše čišćenje kuhinjskih i kupaonskih fuga

No ako već duže vrijeme niste oprali zavjesu moguće je da su se na njoj skupili žuti tragovi od kamenca ili čak crne točkice od plijesni. Ne brinite, ne morate ih bacati u smeće već oprati na sljedeći način.

Za bijele/svijetle zavjese:

Stavite zavjesu u veću posudu i potopite je u otprilike 10 litara vode i 2 dcl izbjeljivača. Obavezno nosite zaštitne rukavice kada ulijevate izbjeljivač u vodu i stavljate zavjese u otopini. Pustite da se zavjesa namače 24 sata, isperite je u toploj vodi, a potom je operite u perilici, osim ako nije drugačije navedeno na uputama za održavanje zavjese.

Slika nije dostupna Leglo bakterija: Pet najprljavijih predmeta u domu koje diramo svaki dan

Za šarene / višebojne zavjese:
Izbjeljivač može promijeniti boju zavjese. Ako imate šarene zavjese u kupaonici, izbjeljivač zamijenite s alkoholnim octom, a nakon namakanja operite iste u perilici rublja na već spomenuti način.

Ako alkoholni ocat nije izvukao mrlje, očistiti ih možete i ručno utrljavajući manje količine sode bikarbone s krpicom od mikrofibre u zavjesu. Nakon što istrljate cijelu zavjesu na ovaj način, isperite je u toploj vodi i dobro osušite od kraja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju