I dok redovitim pranjem ruku nakon korištenja toaleta ili diranja novčanica i rukohvata održavamo dnevnu higijenu, u našoj okolini postoje još prljaviji predmeti koje često zanemarujemo, a na kojima se nalaze brojne puno opasnije bakterije. Doznajte koja su to najprljavija mjesta u vašem ili tuđem domu.

1. Ključevi
Svatko od nas ima barem jedan set ključeva koji koristi svaki dan. Odlažemo ih na stol, zid, automobil, klupu i uzimamo u ruke nekoliko puta dnevno, a nikada niti ne pomišljamo o njihovom pranju i dezinficiranju.

Upravo su ključevi jedan od najprljavijih predmeta u domovima i zato ih nikako ne bi smjeli odlagati na mjesta na kojima se nalazi hrana.

2. Mobitel
Koristite ga svakodnevno, stalno vam je u ruci i blizu usana, a jedino kada prebrišemo ekran je kada s umrlja masnoćom s ruku ili lica. Mobitel slovi kao savršeno sakupljalište bakterija i ostalih bacila i zbog toga može biti opasan po vaše zdravlje.

Neka mjesta u domu zaboravljamo očistiti 31 stvar u domu koju bismo trebali očistiti, ali to zaboravljamo

Kad god se sjetite, mobitel temeljito prebrišite antiseptičkom mokrom maramicom ili vatom umočenom u medicinski alkohol.

3. Prekidači za svjetlo
Još jedan dio vašeg doma koji često zaboravljamo oprati. Prekidači od svjetla prepuni su bakterija koje prenosite dlanovima.

Prva stvar kada ulazite u stan u večernjim satima je pritisak prekidača, i to prije pranja ruku. Upravo zbog toga važno ga je prebrisati sredstvom protiv bakterija.

4. Krpa za suđe
Krpa za suđe uvijek nam je pri ruci te je vrlo praktičan način održavanja kuhinjske radne površine suhom i čistom. No iako naizgled korisno sredstvo čišćenja, krpa je jedno od najprljavijih mjesta u kuhinji. Samo jednim korištenjem na tkanini se zadržavaju brojne bakterije prenesene hranom.

Spužvica za pranje suđa Za 90 sekundi: Trik za eliminiranje 99 posto bakterija u spužvici za pranje suđa

Vlažna površina krpe ubrzava njihovo množenje zbog čega može postati pravo leglo zaraze. Umjesto krpe, radije upotrijebite jednokratne papirnate ručnike.

5. Zvono na vratima
Iako ste svjesni kako je vaš stupanj higijene na visokom nivou, to ne znači da iste navike imaju i ljudi oko vas. I dok se trudite da vaš dom bude besprijekoran, postoje mjesta koja ne možete kontrolirati, a jedno od njih je i prekidač za zvono.

Dodiruju ga poznati i nepoznati i to uvijek prije pranja ruku. Kad god se sjetite prebrišite prekidač za zvono antibakterijskim sredstvom za čišćenje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju