Kad zima pokuca na vrata, trebamo razmišljati i o kućnim ljubimcima. Njima je, baš kao i nama, podosta hladno pa trebamo voditi računa o tome. Ipak, neki psi obožavaju hladnoću, a najveći među njima jest nježni div u pasmini aljaškog malamuta.

Galerija Aljaški malamut Aljaški malamut Aljaški malamut +11 Veći su od haskija, ali su vrlo slični

Uzgajan za vuču teških tereta, trčanje i prelaženje ogromnih udaljenosti, aljaški malamut najbolji je pas za hladno vrijeme. Dolazi s Aljaske te je najstariji i najveći među arktičkim psima koji se koriste za vuču sanjki i ostale vrste prijevoza. Predivni gorostasi posebni su po mnogočemu, a ako razmišljate o udomljavanju jednog, pročitajte sljedeće retke i saznajte nekoliko zanimljivosti o njima.

1. Vrlo lako mogu nadmudriti čovjeka

Aljaški malamut jedna je od najvećih i najsnažnijih pasmina pa treba biti oprezan, posebno ako su u doticaju s djecom. Neki izvori govore da su malamuti odlične dadilje, no stručnjaci napominju da ih ne treba ostavljati nasamo s malom djecom, ponajviše zbog snage i veličine, ali i zaigranosti – koja se ponekad može pretvoriti u grubu igru. Po njihovoj njuškici ćete vrlo lako vidjeti da im nešto ne odgovara, a njihova inteligencija omogućit će im da si sami stvore uvjete kakve žele.

Aljaški malamut Graciozni psi najveća su vrsta među arktičkim psima (Foto: Shutterstock)

2. Stalno bi se igrali

Radna pasmina po prirodi voli biti zaposlena, stoga nisu dobar izbor ako živite u malom stanu. Treba im prostor za trčanje i igru, a preporuka je barem 90 do 120 minuta igranja na svježem zraku kako bi malamut bio zadovoljan.

Aljaški malamut Stalno bi se igrali i trčali pa nisu pravi izbor za mali stan (Foto: Shutterstock)

3. Uživaju u tretmanima ljepote

Njihova debela, vodootporna dlaka zahtijeva stalnu brigu i pažnju. Treba ih se četkati kako bi dlaka ostala zdrava, a važno im je redovito prati zube, rezati nokte i čistiti uši. Iako je neke njuškice na ove tretmane teško natjerati, s malamutima tu nema problema.

Aljaški malamut Veći su od haskija, ali su vrlo slični (Foto: Shutterstock)

4. Najsretniji su u obitelji

Malamuti su psi iz čopora. Dobro će se snaći vani, ali najsretniji će biti u kući, sa svojom obitelji. Njihova privrženost nema granica pa će vam svakodnevno pokazati ljubav i zahvalnost za sve što radite za njih. Kako bi bili ravnopravni članovi obitelji, treba rano krenuti sa socijalizacijom – kako s ljudima, tako i s drugim životinjama.

Aljaški malamut Najsretniji su u obitelji (Foto: Shutterstock)

5. Treba im osigurati prostor za kopanje

Malamuti obožavaju kopati, a u tom ih naumu malo tko može zaustaviti. Ako im se pojavi želja za kopanjem rupe – oni će svoju želju najvjerojatnije ostvariti. Zato, ako imate priliku, bilo bi im dobro osigurati mjesto na kojem im je dozvoljeno kopati rupu.

Aljaški malamut Aljaški malamut obožava hladnoću (Foto: Shutterstock)

6. Nisu baš dobri psi čuvari

Malamuti su prijateljski raspoloženi pa bi mogli dotrčati do lopova, mahati repom i tražiti dnevnu dozu maženja. Stoga baš i nisu dobri psi čuvari, iako na prvi pogled njihova veličina može izgledati zastrašujuće.

Aljaški malamut Nisu baš dobri psi čuvari (Foto: Shutterstock)

7. Talentirani pjevači

Malamuti vrlo malo laju, ali zato ponekad imaju glasne nastupe u kojima neprestano zavijaju. To je, također, jedan od razloga zašto nisu dobri psi čuvari – jer nemaju sposobnost gromkog laveža.

Aljaški malamut Aljaški malamut (Foto: Shutterstock)

Nježni divovi: 10 pasmina koje su idealan odabir za obitelji s velikim dvorištem Pasmine pasa idealne za dvorište - 9 Pasmine pasa idealne za dvorište - 11 Pasmine pasa idealne za dvorište - 10 +7 Pasmine pasa idealne za dvorište - 1

Pasmina pasa mekana poput oblaka koja se ponekad ponaša kao maca Čau-čau Čau-čau Čau-čau +11 Čau-čau

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju