Hrabar kao lav, lijen kao panda, mekan poput plišanog medvjedića i suzdržan poput mace – tako vlasnici opisuju svoje klupko sreće, predivne i inteligentne čau-čau manekene.

Galerija Čau-čau Čau-čau Čau-čau +11 Važno ih je socijalizirati s ljudima, ali i s drugim životinjama

Iako na prvu izgleda kao da uživa u danonoćnom maženju, ova pasmina zapravo i ne traži toliko pažnje. Osobe koje su tijekom života imale i pse i mačke kažu da karakter ove pasmine čak više podsjeća na mačji zbog simpatične rezerviranosti.

U nastavku možete pročitati nekoliko zanimljivosti koje su karakteristične baš za ovu fascinantnu pasminu pasa.

1. Imaju plave jezike

Jedna od specifičnosti pasmine čau-čau jest plavi jezik, koji izgleda tako simpatično, kao da su u igri pojeli tintu. Štenci se rađaju s ružičastim jezicima, a tijekom odrastanja poprime plavu boju. Bucmasti frajeri nisu jedini kojima jezik poprimi plavu boju – isto se događa i šar-peju.

Čau-čau Poznati su po plavim jezicima (Foto: Shutterstock)

2. Nije poznato odakle dolaze

Stručnjaci još uvijek ne mogu sa stopostotnom sigurnošću potvrditi podrijetlo ove pasmine. Jedna od teorija govori da se radi o mješancima sibirskog samojeda i tibetanskog mastifa, ali činjenica da imaju plave jezike i da su nam poznati već jako, jako dugo, potvrđuje da se radi o izvornoj pasmini. Vjeruje se da su stari oko tri tisuće godina, a o njima je pisao i Marko Polo.

Čau-čau - 7 Čau-čau - 7 (Foto: Shutterstock)

3. Manekeni koji uživaju u češljanju

Neki psi ove pasmine imaju glatku, a drugi pak oštru dlaku. Osim teksture, razlikuju se i prema boji dlake, koja može biti crna, plava, bež ili u boji cimeta. Čau uživa u češljanju, a to bi se trebalo obaviti barem tri puta tjedno. U sezoni linjanja trebalo bi ga češljati svaki dan.

Čau-čau Ćetkanje je obavezno, ali uživaju u tome (Foto: Shutterstock)

4. Imaju dva zuba više

Ovoj je pasmini, kao i svakoj drugoj, potrebno održavati oralnu higijenu. Međutim, zubiće ovih pahuljastih ljubimaca treba čekati malo preciznije jer su im narasla dva zuba više nego drugim pasminama.

Čau-čau Svjesni su svoje ljepote (Foto: Shutterstock)

5. Samo za angažirane

Ako vam se svidjela ova pasmina i želite udomiti jednog čupavog ljepotana, trebate biti sigurni da ćete imati vremena za njega. Iako ne očekuje stalno maženje, ljudska mu je prisutnost vrlo važna. Nije ga lako dresirati jer je vrlo samovoljan i tvrdoglav, ali njihova inteligencija fascinira vlasnike. Prilikom dresure treba koristiti metodu nagrađivanja, a nikako grubosti jer ova pasmina loše reagira na silovitost.

Čau-čau Nisu za osobe koje ne vole aktivan način života (Foto: Shutterstock)

6. Ne vole vodu

Iako su tijekom povijesti trenirani da love, vuku i čuvaju, nisu im sve fizičke aktivnosti drage, a plivanje zasigurno najmanje vole. Razlog tomu je dvostruka dlaka koja je silno opterećena kad je mokra. To plivanje čini podosta kompliciranim, a oni koji su probali plivati – dobro znaju da je to aktivnost koju žele zaobići u širokom luku.

Čau-čau Važno ih je socijalizirati s ljudima, ali i s drugim životinjama (Foto: Shutterstock)

Pas i obitelj „Dođi mami“ rečenica je koja izaziva polemiku kad se uputi – kućnom ljubimcu

7. Sigmun Freud imao je jednog

Slavni psihoanalitičar bio je zaluđen ovom pasminom. Njegov Jofi pratio ga je u stopu i sudjelovao na njegovim seansama i pomogao pacijentima da se opuste kako bi terapija bila uspješnija. Freud ga je naučio da prepozna nervozu kod pacijenata, čak i kad oni to sami nisu htjeli priznati.

Čau-čau Njihova dlaka dolazi u više boja (Foto: Shutterstock)

Elegantni psi vitkih nogu i plavih očiju možda su i najveći šarmeri među svim pasminama Vajmarski ptičar Vajmarski ptičar Vajmarski ptičar +11 Vajmarski ptičar

Odlikaši s njuškicom: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina Belgijski ovčar i border collie u zagrljaju Engleski koker španijel Australski čuvar stada +7 Belgijski ovčar

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju