Sukulenti su velike zvijezde biljnog svijeta, sve popularnije u uređenju interijera i eksterijera. Sokovi kojima obiluju njihovi bucmasti listovi na latinskom se nazivaju "sucus" i zaslužni su za njihovo ime, a trenutačno poznajemo više od 60 različitih vrsta.

Galerija Debela koka Debela koka Debela koka +8 Debela koka

Među 60 veličanstvenih krije se i jedna naizgled obična, ali sasvim posebna biljka simpatičnog imena debela koka.

Pronaći ćete je i pod imenima ranjenik, hermelika, žednjak, veliki žednjak, bobovnjak, dragušac, ugas te ugaš, a njezino je latinsko ime jest Sedum spectabile, koje u prijevodu znači 'raskošan', u što se možemo uvjeriti već prvim pogledom na rascvali grm.

Debela koka ima još jedno latinsko ime, Sedum telephium, po Heraklovu sinu Telefiusu, koji je njome liječio svoje rane.

Debela koka Debela koka sukulent je koji uspijeva baš svima (Foto: Living4media)

Grmolika cvatnica dolazi iz Kine, a može se vrlo lako prepoznati po mesnatim, niskim i ovalnim listovima sivozelene boje te zvjezdolikim cvjetovima koji dolaze u raznim nijansama ružičaste.

Vrlo je otporna na vrućinu i na hladnoću i jedan je od cvjetova koji će krasiti vaš vrt čak i kad sve ostalo cvijeće počne blijedjeti.

U prošlosti je debela koka bila poznata kao izrazito ljekovita biljka, a stari travari koristili su je kako bi osvježili organizam. Pomaže kod psorijaze, čira na želucu, bubuljica na licu i snižava visoki kolesterol, a ako imate problem sa žuljevima ili kurjim očima, bolno mjesto jednostavno trebate namazati sokovima iz lišća.

Debelu koku lako je uzgojiti, a uspjet će čak i onima koji imaju talent za zanemarivanje biljke. Otporna je na visoke temperature, sušne periode, niske temperature, pa čak i na prvi mraz, a najveća je prijetnja prečesto zalijevanje.

Ako vam se svidio ovaj divni sukuluent, u nastavku možete pronaći nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspije.

  • Posadite debelu koku na osunčano mjesto te u rahlu zemlju.
  • Zalijevajte je jednom u dva tjedna. Zadržavanje vode u korijenu može vrlo brzo dovesti do propadanja biljke.
  • Možete je uzgojiti u tegli, kamenjaru, suhozidu ili na balkonu, ovisno o vašim preferencijama i mogućnostima.
  • Ako ga planirate posaditi u ukrasne gredice, tlo treba obložiti humusom ili kompostom.

Debela koka Debela koka (Foto: Living4media)

10 jesenskih cvjetova koji će krasiti vrt do prvog snijega Jesensko cvijeće - 7 Jesensko cvijeće - 10 Jesensko cvijeće - 9 +7 Jesensko cvijeće - 8

Indijski jorgovan: Ružičasti ljepotan koji je najraskošniji kad ostalo cvijeće počne blijedjeti Indijski jorgovan Indijski jorgovan Indijski jorgovan +12 Indijski jorgovan

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju