Kada sam prvi put vidio stan bio je u jako lošem i zapuštenom stanju. Međutim, odmah sam vidio njegov potencijal, započinje svoju priču Dragan Rakić iz Novog Sada. Svoje ideje i želje pretvorio je u stvarnost, a stan transformirao u dom iz snova.

Galerija Stan od 60 kvadrata u Novom Sadu Dragana Rakića - 11 Stan od 60 kvadrata u Novom Sadu Dragana Rakića - 13 Stan od 60 kvadrata u Novom Sadu Dragana Rakića - 12 +9 U stanu Dragana Rakića nalazi se dosta bilja i cvijeća

Iako je frizer od svoje 18 godine i ima vrlo uspješan posao, preuređenje interijera Draganu Rakiću je strast od najranijeg djetinjstva i njome se bavi u slobodno vrijeme.

Oduvijek sam volio mijenjati stambeni prostor, sređivati, dekorirati... Svoj prethodni stan sam također sam uređivao, kao i poslovni prostor.

Prijatelji me uvijek zamole da im pomognem oko promjene životnog prostora. Najboljoj prijateljici sam sređivao stan, drugoj prijateljici sam našao idejno rešenje za caffe bar koji je u obiteljskom vlasništvu,
priznaje.

Ne čudi stoga što se s posebnim zadovoljstvom „bacio“ i na uređivanje svojeg novog doma. Stan od 60 kvadrata i s dvije terase u jednoj stambenoj zgradi u Novom Sadu zahtijevao je kompletnu adaptaciju, a cijeli proces preuređivanja trajao je nekoliko mjeseci.

Stan od 60 kvadrata u Novom Sadu Dragana Rakića - 7 Od zapuštenog stana do šik doma nadahnutog Parizom (Foto: Uz dopuštenje Dragana Rakića)

Dragan se u tom procesu riješio nepotrebnih zidova kako bi stanu podario što više prirodne svijetlosti. Kompletno je sredio podove i plafon koji je nešto viši od prosjeka, a koji vizualno povećava prostor.

Što se tiče ideje, moja vječita inspiracija je Pariz. Volim spoj starog i novog. Volim bijelu boju u kombinaciji s crnom, i naravno da ne bi bilo dosadno kroz to provučem različite boje, materijale i teksture.

U njegovom domu može se naći kombinacija zanimljivih detalja koje je pribavio s različitih mjesta.

Stan od 60 kvadrata u Novom Sadu Dragana Rakića - 12 Mnoge detalje u stanu Dragan je donio sa svojih putovanja (Foto: Uz dopuštenje Dragana Rakića)

Neki detalji su kupljeni u home decor prodavaonicama, a neki su starine. Volim putovati. Umjesto magneta ili nekih sličnih suvenira u svakoj zemlji koju posjetim kupim neki detalj za stan. Samim time imam novi detalj za stan, ali i lijepu uspomenu. Mnoge stvari koje poželim ne mogu naći u prodaji. Događa se da pronađem staru fotelju koja je u jako lošem stanju pa ju preuredim po svojim željama.

Iako je dom transformirao u lijepo i ugodno mjesto, obožava stalne promjene.

Po tom sam pitanju kao dijete s igračkom – kada mu igračka dosadi, poželi novu. Tako i ja. Bez prestanka nešto mijenjam u stanu ne bi li životni prostor učinio ljepšim i zanimljivijim. To mi čak dođe i kao terapija u kojoj uživam i koja me smiruje, zaključuje Dragan Rakić.

Stan od 60 kvadrata u Novom Sadu Dragana Rakića - 10 U stanu Dragana Rakića nalazi se dosta bilja i cvijeća (Foto: Uz dopuštenje Dragana Rakića)

Kako isplanirati budžet za preuređenje?

  • Postavite budžet prije nego što počnete preuređivati jednu ili više prostorija u domu. Unaprijed se raspitajte o cijenama materijala, „ruku“ i namještaja i odredite prioritete.
  • Ne štedite na važnim stvarima – u neke stvari je potrebno investirati više novca i kvalitetnije ih odraditi, tvrdi Dragan Rakić. Tu prvenstveno mislim na kvalitetnu keramiku i podove.
  • Ušteda se može ostvariti i ako odaberete jednu skuplju stvar u prostoru koja će privlačiti poglede dok ćete ostatak dekora nabaviti second hand, na akcijskim prodajama i slično.
  • Nije važno koji stil volite, s kojom kvadraturom prostora raspolažete i kako ste ga uredili. Važno je da interijer oslikava vas i vašu osobnost, te da se u njemu osjećate ugodno i udobno, kaže Dragan Rakić.

Stan od 60 kvadrata u Novom Sadu Dragana Rakića - 9 Dragan je potrošio više novca za luster u blagovaonici jer je htio naglasiti ovaj prostor (Foto: Uz dopuštenje Dragana Rakića)  

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju