Ususret ljetu jane iredale i portal zadovoljna.hr organizirali su druženje koje nas je inspiriralo na pravilnu zaštitu kože od sunca i neodoljiv ljetni make-up. Naše tri ugledne doktorice otkrile su činjenice koje možda niste znali – koja nas boja odjeće najbolje štiti, što ne bismo trebali nositi na usnama ljeti te zašto nam je SPF potreban i u zrakoplovu.

  Galerija SPF panel i make-up radionica by jane iredale - 24 SPF panel i make-up radionica by jane iredale - 18 SPF panel i make-up radionica by jane iredale - 21 +30 SPF panel i make-up radionica by jane iredale - 20

Iako se osjećamo sjajno kad nam kožu obasjaju sunčeve zrake i tijelo nam napune dnevnom dozom vitamina D, zaštita od UV zraka danas je imperativ. Budući da je posljednjih desetljeća sunce sve opasnije za našu kožu zbog oštećenog ozonskog omotača, neoprezno izlaganje njegovim zrakama može izazvati dalekosežne posljedice.

Brend mineralne kozmetike jane iredale i portal zadovoljna.hr odlučili su prirediti druženje i make-up radionicu za 16 svojih čitateljica u Ministry of Beauty u Zagrebu na kojoj su polaznice mogle naučiti sve o pravilnoj SPF zaštiti te kreirati savršen make-up za ljetne dane.

SPF panel i make-up radionica by jane iredale SPF panel i make-up radionica by jane iredale Foto: Nova Studio

Uzvanice su imale priliku prisustvovati panelu koji je moderirala Edina Pršić Babić te poslušati savjete liječnica specijalistica dermatovenerologije: dr. med. Jelene Jakić, prim. dr. Sanje Poduje i dr. med. Maje Kovačević.

Kakvu štetu sunce nanosi koži?

Stručnjakinje su podijelile savjete i otkrile činjenice koje dotad možda nismo znali. Primjerice, jeste li znali da je ljeti bolje nositi crnu odjeću nego bijelu? Crna odjeća odbija štetne UV zrake, dok ih bijela privlači. Kada putujemo zrakoplovom, naša je koža izloženija intenzivnijem i opasnijem UV svjetlu. To znači da je na visini letenja (koja je oko 10.000 metara) UV zračenje dvostruko veće nego na tlu, stoga je u avionu obvezno nanijeti kremu za zaštitu od sunca.

Na početku panela stručnjakinje su objasnile što su zapravo ultraljubičaste zrake, koje vrste UV zračenja postoje i zašto štete našoj koži.

Sunčeva svjetlost sadrži dvije vrste štetnog UV zračenja: UVA i UVB. Čak i ako je oblačno, zračenje može prodrijeti kroz oblake. UVA zračenje dovodi do preranog starenja kože (UVAge): pojave bora, staračkih pjega ili drugih znakova starenja. Prodiru čak i kroz staklo, na primjer u autu ili uredu. UVB zrake uzrokuju opekline od sunca (UVBurn) i odgovorne su za pojavu crvenila. UVB zračenje prodire samo u epidermu, dok UVA zračenje može doprijeti u dublje slojeve kože.

SPF panel i make-up radionica by jane iredale SPF panel i make-up radionica by jane iredale Foto: Nova Studio

Stoga na kremi za zaštitu od sunca ne trebamo gledati samo brojku, već trebamo obratiti pozornost na oznake. Važno je da krema ima širok spektar zaštite, što znači zaštitu od UVB i UVA zraka, jer ako govorimo samo o SPF-u (engl. sun protection factor), onda je to zaštita samo od UVB zračenja, a kvalitetna krema treba imati UVB i UVA oznake, objasnila je prim. dr. Poduje.

Osim sa starenjem, UVA zrake povezane su s malignim bolestima kojih je danas sve više diljem svijeta.

Statistike kažu da svaki peti Amerikanac dobije neki oblik raka kože. Ni u Hrvatskoj statistike nisu obećavajuće, svake godine imamo 900 osoba oboljelih od melanoma. Muškarcima se melanom dijagnosticira najčešće na leđima, a ženama na nogama jer noge sporije tamne i rjeđe ih štitimo od sunca jer želimo da su preplanule kada počnu topliji dani.

A kakvu ulogu u promicanju SPF zaštite danas imaju društvene mreže? Bez obzira na to što nam ponekad donose probleme, jer svi dolaze s dijagnozama, terapijama i različitim mišljenjima osoba koje ipak nisu iz struke, društvene mreže na neki su nam način i pomogle, kaže dr. Kovačević, koja smatra da je bitno koga se prati na društvenim mrežama. Zato se trudi stvarati sadržaj za društvene mreže kada uhvati vremena kako bi prenijela točne informacije.

Razlika između kemijskih i fizičkih SPF krema

Krema za zaštitu od sunca postala je važan korak u svakodnevnoj beauty rutini. No postoji toliko različitih krema sa zaštitnim faktorom da je lako izgubiti se u njima.

Fizički (mineralni) ili kemijski faktor? Po čemu se razlikuju i kako izabrati pravi?

Razlika je u samom mehanizmu djelovanja, fizički faktori reflektiraju sunčevo zračenje. Ti proizvodi imaju mineralne sastojke kao što su titanijev dioksid i cinkov oksid, pa se nazivaju i mineralni. Pogodni su za osjetljivu kožu jer ne ulaze u površinski sloj i ne mogu izazvati neželjenu reakciju. Mana im je što ostavljaju bijele tragove i teško se razmazuju.

Kemijski faktori djeluju tako da apsorbiraju UV zračenje i pretvaraju ga u toplinu. Nisu prikladni za osobe koje imaju atopijski dermatitis, psorijazu i neka druga stanja s oštećenom kožnom barijerom, a njihova je prednost fina formulacija i laka razmazivost.

Doktorice su se dotaknule i oznaka na deklaracijama SPF krema te su objasnile jamči li veći broj uz SPF oznaku kvalitetniju zaštitu? Ne nužno. Danas se gotovo napušta zaštita s faktorom 15. Osnovne kreme kreću s faktorom 30, mi se držimo 30 i 50 makar je to mala razlika, kaže prim. dr. Podoje.

Također, na tržištu postoje medicinski proizvodi s oznakom 100, ali oni ne pružaju stopostotnu zaštitu. Uz SPF, te kreme sadrže i dodatne antioksidanse i namijenjene su osobama s autoimunim bolestima koje primaju određene imunosupresore.

SPF panel i make-up radionica by jane iredale SPF panel i make-up radionica by jane iredale Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio

Uz ljekarne, i naše su drogerije dobro opskrbljene sredstvima za zaštitu od sunca. Iako smo u ljekarnama sigurniji, kontrola je i u drogerijama dosta jaka, pa ako se štitimo i proizvodima iz drogerija, nećemo pogriješiti, pojašnjava dr. Jakić.

Zašto je svakodnevna zaštita od sunca toliko važna

U današnje vrijeme udio aktivnih sastojaka za zaštitu od UV zračenja stalno raste, neprestano se razvijaju učinkovitije i sigurnije formule. Mineralni make-up jane iredale, uz cinkov oksid, sadrži titanijev dioksid, koji nosi gotovo 17 % udjela svih faktora. Stručnjakinje su otkrile smatraju li da je mineralna zaštita dostatna.
„Ako redovito nanosimo mineralni make-up, to može biti jako dobra anti-age zaštita kože lica, koja je najizloženija, ali je kao podlogu dobro nanijeti i kremu s SPF-om kad smo na plaži ili na skijanju“, kaže dr. Jakić.

Kada stavljamo kremu za zaštitnim faktorom, često nam izazov predstavlja obnavljanje zaštite. Brend mineralne kozmetike jane iredale tom je problemu doskočio mineralnim puderom u prahu koji na jednostavan način obnavlja SPF preko make-upa.

SPF panel i make-up radionica by jane iredale SPF panel i make-up radionica by jane iredale Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio

Na panelu su nam gošće objasnile koja je količina proizvoda potrebna da bismo dobili zaštitu koja je navedena na deklaraciji te kako one obnavljaju SPF tijekom dana.

Dobro je nanijeti jedan sloj kreme, pustiti da se upije te nanijeti drugi sloj kako bismo dobili odgovarajuću zaštitu, objašnjava prim. dr. Poduje.

Dr. Kovačević imala je prilike isprobati mineralni puder jane iredale s SPF-om te je rekla zašto ga smatra idealnim za obnavljanje SPF-a tijekom dana. Žene često misle da će, ako na kremu s SPF-om stave i puder, začepiti pore i dobiti akne pa ne obnavljaju SPF. Ovaj proizvod po meni je sjajna priča jer ne zatvara pore i ne uzrokuje akne te se s lakoćom može obnavljati tijekom dana.

Kada govorimo o zaštiti kože, često zaboravimo na usne, a nanošenje SPF-a na usne je neophodno. Također, koliko god primamljiva bila, ljeti bi trebalo izbjegavati staklasta sjajila jer privlačite svjetlost na usne, vrlo osjetljiv dio kože koji je pogodan razvijanju karcinoma, objašnjava dr. Jakić. Jednako tako, moramo dodatno štititi i oči sunčanim naočalama jer nikad ne znamo što nosimo u svojoj 'očnoj pozadini'. Treba osvijestiti da se i na tom dijelu može dogoditi melanom. Dio tijela na koji često zaboravimo jesu i uši. Duža kosa štiti od direktnog izlaganja štetnim sunčevim zrakama, no muškarci i žene koje imaju otkrivene uši ne smiju preskakati nanošenje SPF-a.

SPF panel i make-up radionica by jane iredale SPF panel i make-up radionica by jane iredale Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio

Nakon zanimljivog razgovora s liječnicama, sudionice su na make-up radionici by jane iredale imale priliku kreirati ljetni dnevni make-up. Fokus je bio na ispravnom nanošenju proizvoda jane iredale s SPF-om. Edukatorica brenda Sabina Šarić-Novak pokazala nam je kako kreirati savršen dugotrajni ljetni make-up look.

Svaki make-up započinjemo pripremom kože, tj. hidratacijom. Zatim na usne nanosimo Lip Drink sa zaštitnim faktorom 15 te kremu s SPF-om. Kada se upije, nanijet ćemo toniranu kremu Dream Tint Moisturizer SPF 15 koja je lagane prekrivne moći i daje koži lijep sjaj. Slijede jane iredale Glow Time stikovi: bronzer kojim postižemo osunčan izgled lica, blush kojim ćemo narumeniti obraze, a ako želimo dodatni sjaj, utapkat ćemo highlighter. Makeup look završit ćemo mineralnim puderom u prahu Powder-Me SPF 30 Dry Sunscreen te prema želji nanijeti ruž na usne, ispričala je edukatorica.

Sudionice su se na druženju dobro zabavile, zasladile ukusnim zalogajima i naučile da je korištenje zaštitnog faktora tijekom cijele godine, a ne samo ljeti, dugoročno jamstvo za zdravu i blistavu kožu.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom jane iredale po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju