Želite li izgubiti kilograme, nemojte preskakati doručak. Studije potvrđuju da bi se na jelovniku trebala naći i jaja.

Studija objavljena u časopisu International Journey of Obesity pokazala je da su jaja izvrstan saveznik u mršavljenju. Tijekom dvomjesečnog istraživanja praćene su dvije grupe pretilih osoba na dijeti. Od toga je jedna grupa jela dva jaja za doručak, a druga je grupa uživala u pecivima.

Obje su grupe unosile istu količinu kalorija u prvom jutarnjem obroku, no u 65 posto slučajeva više su kilograma izgubile žene i muškarci koji su jeli jaja.

Sami iscijedite voćni sok za doručak Tri najgore vrste doručka koje treba izbjegavati

Slika nije dostupna Brzi pužići sa sirom i šunkom: Recept za slasno pecivo koje odmah nestaje s tanjura

Uz to, rekli su da imaju više energije od ispitanika koji su dan započinjali obrokom na bazi ugljikohidrata te da im se znatno smanjio indeks tjelesne mase.

Ti rezultati ne čude nutricioniste, koji jaja smatraju odličnim izvorom bjelančevina koji učinkovito zasićuje i sprječava prejedanje u ostatku dana.

Uz to pomažu u regulaciji dobrog kolesterola, a bogati su vitaminom B12 i kolinom, koji osigurava normalno funkcioniranje svih stanica u organizmu.

Slika nije dostupna Za doručak, ručak ili večeru: Fino jelo od tri sastojka koje košta manje od pet kuna

Treba imati na umu da se u stotinu grama jaja nalazi oko 160 kalorija, no da se ta brojka povećava s obzirom na termičku obradu, odnosno prženjem ili pečenjem u maslacu ili ulju.

Za dijetalni način prehrane najprihvatljivije je kuhanje jaja te sljubljivanje te namirnice s povrćem u finu salatu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju