SASTOJCI ZA PUŽIĆE:
- 30 dag brašna (glatkog ili za dizanje)
- 1 kiselo vrhnje
- 5 dag maslaca
- 2 male žlice praška za pecivo
- 3 grama soli
- 10 dag šunke
- 15 dag sira (goude, ementalera ili sličnih topivih sireva)
- malo papra, čilija ili drugih začina
- 1 manji sirni ili mliječni namaz po odabiru
- 1 jaje za premazivanje
PRIPREMA PUŽIĆA:
- Sir i šunku narežite na male komadiće. Ako vam se tako više sviđa, sir i šunku možete kasnije u listićima stavljati na tijesto pa ribanje i rezanje neće biti potrebni.
- Otopite maslac na laganoj vatri i pustite ga da se malo ohladi. Brašno i prašak za pecivo prosijajte u veću posudu. Dodajte sol, kiselo vrhnje i otopljeni maslac pa zamijesite glatko tijesto.
- Razvaljajte tijesto na podlozi koju ste prije toga posipali s brašnom. Tijesto premažite odabranim namazom. Pospite paprom i čilijem ili pak dodajte druge začine po svojoj želji. Sir i šunku ravnomjerno raspodijelite po tijestu.
- Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Zarolajte tijesto u čvrstu roladu. Oštrim nožem kojeg ćete malo pobrašniti režite roladu na komade debljine otprilike 3 centimetra. Stavljajte pužiće na protvan obložen papirom za pečenje, a ako nemate papir samo protvan prije premažite s malo masnoće. Ostavite malo prostora među pužićima.
- Razmutite jaje i kistom premažite svaki. Pecite oko 20 minuta ili dok ne primijetite da su pužići dobili lijepu zlatnu boju i da se donja strana lijepo zapekla.
Još ideja za fine zalogajčiće potražite u nastavku teksta:
Dobar tek!