Mnogi od nas u šali kavu nazivaju eliksirom života. Ona nas razbuđuje i ne znamo kako bismo bez nje preživjeli radni dan, ali i onaj slobodni volimo si zasladiti s jednom kavicom. Međutim, kava je puno više od 'razbuđivala'. U nastavku pročitajte koje su njezine prednosti i kako još djeluje na nas.

 

1. Miris kave instantno poboljšava raspoloženje. Istraživači s nacionalnog sveučilišta u Seulu otkrili su da sama izloženost mirisu kave mijenja proteine u mozgu povezane sa stresom i pozitivno utječe na naše raspoloženje.

2. 'Naoštrava' um. Kofein će vas razbuditi, ali i potaknuti vaš mozak da bude učinkovit. Kada popijete kavu, većina vaših funkcija se poboljšava. Brže reagirate, pažljiviji ste, moć logičkog rasuđivanja je veća, a to su funkcije koje se povezuju s inteligencijom.

3 . Idealan je dodatak vašoj beauty rutini. Ako ste ljubitelj turske kave, ne bacajte talog koji ostaje na dnu nego ga iskoristite. Napravite piling tijela ili pak piling tjemena prije nego što nanesete šampon.

To će vašoj kosi dati poseban sjaj. Napomena za plavuše – kava može ostaviti tamnije tragove na vašim vlasima, ali oni se brzo ispiru.

4. Usporava proces starenja. Određeni bioaktivni spojevi u kavi poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju pogoršanje motoričkih sposobnosti, glavnih faktora povezanih sa starenjem.

5. Blagotvorno djeluje na vid. Znanstvenici su u kavi otkrili jedan od najmoćnijih antioksidanata, klorogeničnu kiselinu. Ovaj spoj sprječava razvoj glaukoma i pomaže u saniranju oštećenja mrežnice.

6. Olakšava vježbanje. Ako se ne možete natjerati na fizičku aktivnost, znajte da vam samo jedan espresso može pomoći u tome. U jednom istraživanju ispitanici su poslani u teretanu – jedna polovica bez kave i druga polovica koja je unijela kofein u organizam. Ustanovljeno je da su ispitanici koji su popili kavu vježbali lakše od onih koji nisu i čak su uživali u vježbanju.

7. Pomaže kod mršavljenja. Točnije, ekstrakt zelene kave tj. neprženih zrna kave pomaže u gubitku kilograma. On potiče sagorijevanje masti i sprječava glukozu da uđe u naš krvotok, a zahvaljujući tome organizam ne može skladištiti šećer.

 

A photo posted by zadovoljna.hr (@zadovoljnahr) on


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju