Potvrdila znanost: Zašto biste se uvijek trebali nasmiješiti psu?

Podijelite na

Kako se stječe naklonost i povjerenje između psa i čovjeka, pitanje je koje je mučilo i znanstvenike. Istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Helsinkiju pokazalo je da psi neprestano prate ekspresiju našeg lica i u skladu s njim reagiraju

Autor : Andrea Kunej Objavljeno: 19.2.2018 / 08:28

Znate li zašto biste se uvijek trebali nasmijati psu?

Znate li zašto biste se uvijek trebali nasmijati psu? (Foto: Guliver/Thinkstock)

Osobama koje su doživjele neugodno iskustvo i neočekivanu reakciju psa vrlo vjerojatno nije jasno zašto je do toga došlo. Na koji način psi prate ponašanje ljudi pitanje je koje je zanimalo znanstvenike.

U istraživanju koje je provelo Sveučilište Helsinki došlo je do saznanja da hormon oksitocin vodi glavnu ulogu u interakciji između pasa i ljudi. Naklonost i povjerenje između psa i čovjeka stječe se vrlo jednostavno, a to je ekspresijom lica –osmijehom, pri čemu se otpušta "hormon ljubavi" oksitocin.
 

"Prema dosadašnjim saznanjima znanstvenika, psi se obično fokusiraju na najzanimljiviji aspekt svake situacije."

Kako bi potvrdili tu tvrdnju, istraživači su odlučili provesti eksperiment u kojem su skupini pasa prikazali slike nasmijanih i ljutitih lica na zaslonu računala. Kako će pas reagirati na prikazanu fotografiju, izmjereno je pomoću uređaja za praćenje očiju.

Prema dosadašnjim saznanjima znanstvenika, psi se obično fokusiraju na najzanimljiviji aspekt svake situacije, poput prijetećih podražaja u zastrašujućoj situaciji. Prepoznavanje i tumačenje prijetnji način je na koji pas reagira instinktivno i presudan je osjećaj koji mu omogućava njegovo preživljavanje.
Suočeni s nasmijanim licima, psi se nisu osjećali ugroženo i reagirali su pozitivno na prizor nasmijanog čovjeka. Čini se da hormon oksitocin utječe na ono što pas vidi i kako doživljava ono što vidi, kaže istraživač Sanni Somppi.

Provjerite i koja 3 znaka govore da vam pas u potpunosti vjeruje.

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se