Čupkanje kožice na prstima, grickanje nokiju i stiskanje prištića navika je koja rezultira ružnim efektom - ranicama na prstima, crvenilom i ispucalom kožom. No zašto to radimo i postoji li rješenje? Donosimo odgovore na ova pitanja

Osjećaj kada prstom napipate grubu kožicu blizu nokta ili pak oštar završetak nokta i jednostavno osjetite snažnu potrebu da ga otkinete, premda znate kako to nije dobro.

Pokušavate se oduprijeti, ali na kraju ipak to učinite. No pitanje je zašto to činimo iako znamo kako ne bi smjeli?

1. Osjećaj olakšanja
Osobe koje su robovi ove kompulsivne navike vole osjećaj koji im ona donosi. Nakon što 'obave' svoju radnju osjećaju kao da su napravili nešto dobro, riješili se sitnice koja ih je mučila te, na kraju, osjećaju veliko olakšanje. Upravo zbog toga to će učiniti iznova.

2. Osjećaj boli
Mali osjećaj boli poput onog kada istiskujemo prištić ili kada otkinemo suhu kožicu pored nokta osobama s ovom navikom predstavlja nevjerojatno zadovoljstvo. Stručnjaci objašnjavaju kako osjećaj boli predstavlja rješenje problema, odnosno oslobađanje pritiska.

3. Tjeskoba
Navike grickanja noktiju ili čupkanja kožice najviše dolaze do izražaja tijekom stresnih situacija, teških odluka ili dubokih misli. U tim trenucima ove navike djeluju kao 'filter' koji nam olakšava nošenje s određenim situacijama koje nisu ugodne.

KAKO SE RIJEŠITI LOŠE NAVIKE?

Riješiti se ovih navika nije nimalo lak posao i zahtijeva malo truda te puno strpljenja i dosljednosti.

1. Krema ili ulje
Tijekom čupkanja, grickanja i stiskanja na koži se pojavljuju oštećenja. Upravo ona su ključ vašeg uspjeha. Oštećenu kožu namažite kremom, uljem ili melemom.

Osim što će pomoći koži da se oporavi, ovi preparati će vam pružiti djelomični osjećaj zadovoljstva i smiriti vaše porive. Isto tako potreba za čupkanjem više neće biti ista jer će vam krema onemogućiti 'kopanje' po namazanom mjestu.

2. Manikura
Iako niste ponosni na svoje ruke dobra manikura vam može pomoći. Osim što će dotjerati vaše ruke i nokte, tretman će vas spriječiti ili barem ublažiti vaše porive jer će vam 'ugraditi' osjećaj krivice. Naime, nitko ne želi već prvi dan upropastiti lijepu manikuru za koju je morao izdvojiti novce.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju