Oprah Winfrey jednom je rekla: „Vrijeme samo za mene je ono kada utišam glasove vanjskog svijeta kako bih mogla čuti vlastiti.“

I upravo je to srž važnosti provođenja vremena sa samom sobom kako bismo osvijestili tko smo i čemu težimo, kako bismo se barem nakratko odmaknuli od svega što nas okružuje, od svih stresnih situacija, boli i težine svakodnevice.

No osim toga, provođenja barem nekoliko munuta dnevno nasamo ima brojne prednosti koje su ujedno i dokazane znanstvenim istraživanjima. Primjerice, ono potiče razvijanje empatije za druge ljude, potiče kreativnost, što je vidljivo i iz činjenice da se umjetnici i književnici često osamljuju kako bi dali najbolje od sebe, pomaže nam da vidimo u kojem se smjeru želimo kretati i, ono najvažnije, gradi našu mentalnu snagu.

Štoviše, provođenje nekog vremena u samo svojem društvu izravno je povezano s povećanjem razine sreće koju osjećamo, većeg zadovoljstva životom koji vodimo i smanjenjem razine stresa.

Dakako, da bi se to sve uistinu i preslikalo na naš život, samoću ne smijemo doživljavati kao kaznu. Iako je čovjek društveno biće, samoća mu je povremeno potrebna kako bi napunio baterije. Međutim, ako to ne osvijestimo te to vidimo isključivo kao svojevrsnu kaznu i usamljenost, ne možemo napredovati i iskoristiti sve prednosti upoznavanja samih sebe.

Zato u nastavku donosimo nekoliko ideja kako što kvalitetnije provesti vrijeme sami sa sobom.

1. Poslušajte inspirativni TED govor
Ako u prvim trenutcima ne možete zamisliti da vrijeme provodite u tišini te vam je potrebna barem pozadinska buka, poslušajte neki od inspirativnih TED govora koji se mogu naći na internetu. TED govor uključuje, kako mu samo ime govori tehnologiju, zabavu i dizajn, a istoimena neprofitna organizacija danas je posvećena širenju ideja iz svih, a ne samo navedenih područja ljudskog djelovanja.

Samostalno provođenje vremena nije kazna, nego ljudska potreba koja nam omogućuje da rastemo.

Putem individualno organiziranih događaja diljem svijeta publika je bila u prilici čuti govore na više od stotinu različitih jezika, a svi su ti govori nakon prezentacije publici uživo postali dostupni i na internetu. Njih izlažu zaista inspirativni pojedinci koji su uspjeli u nečemu što se naoko čini nemoguće, bilo da je riječ o preživljavanju ljubavnog brodoloma, smrti supružnika, uzdizanja karijere iz pepela, savladavanju teških bolesti i slično. Njihova inspirativna iskustva u nama mogu opet potaknuti onu iskru koja nam je nedostajala.

2. Istražite tematiku o kojoj već dugo razmišljate
Učenje ne prestaje završetkom formalnog obrazovanja, a svatko tko želi raditi na sebi toga treba biti svjestan. Zato je vrijeme koje provodimo sami idealno za istraživanje tematike koja nas zanima, bilo da je riječ o pohađanju tečaja u fizičkom obliku, digitalnoj edukaciji ili naprosto iščitavanju članaka iz određenog područja.

3. Otiđite u kafić – sami
Iako je mnogima nelagodno i pri samoj pomisli da u kafiću ili restoranu sjede sami sa svojim mislima, bez sugovornika, upravo će vam takve situacije pokazati da ste ponekad sami sebi dovoljni. Ne treba vam nitko drugi tko će vas „zabavljati“ na kavi.

Ako vam je neugodno samo sjediti i ispijati kavu, prvih nekoliko puta sa sobom ponesite prijenosno računalo i mobitel. To će vam olakšati osjećaj nelagode, a s vremenom ćete naučiti naprosto uživati samo u promatranju ljudi i u okusu napitka iz šalice, bez opterećenosti time što tko o vama misli. Vjerujte, svi su previše okupiranim svojim životima da bi uopće i primijetili da sjedite sami.

4. Napišite pismo starijoj sebi
Možda na prvi pogled zvuči kao zadatak za pisanje školske zadaće, no praksa pokazuje da ova vježba pomaže usredotočiti naše misli prema onome što zaista želimo. Zapitajte se gdje se vidite za pet ili deset godina i sve to zabilježite na papiru. Ohrabrite samu sebe, budite same sebi vjetar u leđa i bez imalo zadrške napišite što sve očekujete od te starije verzije sebe.

5. Meditirajte
Koliko ste već puta čitali o važnosti meditacije, no nikada se niste i sami upustili u tu pustolovinu? Oni koji imaju iskustva u tome složni su da to na početku nije jednostavno jer treba isključiti vanjski svijet, no posljednjih je godina daleko nadišla okvire istočnjačke filozofije.

Meditacija je duhovna vježba u kojoj osoba svoju pažnju planski usmjerava prema određenom sadržaju.

To je vrlo širok i labavo definiran pojam koji obuhvaća značenja od promišljanja neke teme preko religijskih kontemplacija do onih samoanalitičnih. U početku vam mogu pomoći brojne meditacijske aplikacije na kojima će vas voditi glas i upozoravati vas na to što morate raditi u kojem trenutku, a pritom je vizualizacija najmoćnije sredstvo opuštanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju