Uskrs je poznat kao vrijeme kada se slavi kraj korizme i Isusovo uskrsnuće. No djeci je to i vrijeme poslastica, slatkiša i mističnog uskrsnog zeca.

Galerija Uskrs i zec Ružičasti Uskrs Ideje za uskrsno uređenje doma +9 Ideje za uskrsno uređenje doma

Zato donosimo odgovore na pitanja odakle dolazi uskrsni zec, zašto nam donosi slatkiše i jaja, te kakve veze on ima s vjerskim blagdanom.

Odakle dolazi uskrsni zec?

Kao što je kršćanima poznato, Biblija nigdje ne spominje mitskog zeca koji donosi jaja djeci na dan uskrsnuća Isusa Krista. Kako je onda upravo zec postao istaknuti dio jedne od najvažnijih kršćanskih proslava ponovnog rođenja i obnove?

Prema jednoj teoriji, simbol zeca potječe iz drevne poganske tradicije na kojoj se temelje mnoge naše uskrsne tradicije - festivala Eostre, koji je slavio božicu plodnosti i proljeća. Životinjski simbol božice bio je zec, koji je dugo tradicionalno označavao plodnost zbog svoje visoke stope razmnožavanja.

Zec kao uskrsna dekoracija Ideje za uskrsno uređenje doma (Foto: Living4media)

Lik zeca postao je raširen u Sjedinjenim Američkim Državama kada su ga u 18. stoljeću njemački imigranti predstavili u Pennsylvaniji. Oni su tamo prenijeli svoju tradiciju zeca koji nosi jaja po imenu "Osterhase" ili "Oschter Haws". Legenda kaže da je zec nosio šarena jaja kao dar djeci koja su bila dobra ponašanja, pa su djeca pravila gnijezda u kojima je zečić ostavljao svoja jaja, a ponekad bi stavljala i mrkvu u slučaju da zec ogladni.

Uskrs nam je danas nezamisliv bez lika uskršnjeg zeca.

Na kraju se običaj proširio Amerikom sve dok nije postao raširena uskršnja tradicija diljem svijeta, a razvojem industrije odbio je svoje obličje i u čokoladnom obliku.

Zašto uskrsni zec donosi jaja?

Budući da su zečevi sisavci pa samim time ne liježu jaja, biološki se čini pogrešno da baš uskrsni zec donosi jaja, zar ne? Međutim, jaje se, baš kao i zec, od davnina smatralo simbolom plodnosti, ponovnog rođenja i novog života.

Zec kao uskrsna dekoracija Ideje za uskrsno uređenje doma (Foto: Living4media)

Iz kršćanske perspektive, uskrsna jaja predstavljaju Isusovo uskrsnuće i njegov izlazak iz groba. Jaja su, međutim, bila zabranjena hrana tijekom korizme, a kako se to vrijeme bližilo kraju, još su ih u 13. stoljeću ljudi počeli ukrašavati kako bi njihovo jedenje bilo što svečanije na sam Uskrs.

Danas se uskrsni zec obično prikazuje kao bijeli zec s dugim ušima, često odjeven u šarenu ljudsku odjeću. No u nekim zemljama on ima svoju drugu inačicu.

U Australiji se proljetni blagdani pozdravljaju s uskrsnim bilbijem, ugroženim tobolčarom nalik zecu koji potječe iz te zemlje. Ostale životinje koje nose darove uključuju uskrsnu kukavicu u Švicarskoj i, u nekim dijelovima Njemačke, uskrsnu lisicu ili uskrsnog pijetla.

15 prijedloga uz koje će uskrsni stol izgledati kao iz slikovnice Ideje za ukrašavanje uskrsnog stola Ideje za ukrašavanje uskrsnog stola Ideje za ukrašavanje uskrsnog stola +11 Ideje za ukrašavanje uskrsnog stola

Ono što zasigurno znamo je da nama, kao ni djeci, nijedan Uskrs ne prolazi bez barem jednog slasnog, čokoladnog uskrsnog zeca.

Zec kao uskrsna dekoracija Ideje za uskrsno uređenje doma (Foto: Living4media)

Pisanice Posebno značenje: Znate li što predstavljaju boje kojima bojimo pisanice? Pisanice Sve se svodi na jednu rečenicu: Znate li zašto je jaje simbol Uskrsa?

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju