Nezaobilazan dio uskrsne tradicije su jaja. Ona su, između ostalog, i dio košare s hranom koju vjernici nose na blagoslov na Veliku subotu ili rano na sam Uskrs i prvo su jelo koje obitelj taj dan blaguje.

Galerija +0 Jaje je simbol Uskrsa

U danima uoči Uskrsa jaja se boje i ukrašavaju, a tako ukrašena nazivaju se pisanicama.

Pisanice su pak duboko ukorijenjene u hrvatskoj tradiciji, a bojenje jaja na našim je područjima bilo prisutno i prije prelaska na kršćanstvo.

A jeste li se ikad zapitali zašto je jaje simbol Uskrsa?

Cijelu priču zapravo se može svesti na - novi život i vjerovanje da je Isus uskrsnućem započeo vječni život.

Naime, jaja su oduvijek simbolizirala novi život, rođenje, plodnost, obilje i proljeće, a već su stari Egipćani, Perzijci, Grci i Rimljani međusobno darivali jaja kao simbol novog života koji stiže nakon zime.

Ta simbolika ponovnog rođenja idealno se uklopila i u blagdan Uskrsa kojim kršćani slave Isusovo uskrsnuće, odnosno novi život.

Bojenje jaja na uskršnju subotu i nošenje na posvećenje je običaj koji je svoj početak imao već u 12. stoljeću, a nekoliko stoljeća kasnije počeo je i običaj skrivanja jaja u dvorištu.

Inače, prilikom bojenja jaja svaka boja ima neko značenje, pa tako crvena može simbolizirati Kristovu muku, bijela čistoću, plava istinu, zelena plodnost...

U galeriju pogledajte posebne pisanice naših čitateljica, a u nastavku pročitajte i ove zanimljivosti o Uskrsu:

Cvjetnica Dan koji počinje umivanjem u cvijeću: Znate li zašto se slavi Cvjetnica? Šunka i jaja Znate li zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja? Pisanice Pet legendi o tome zašto bojimo jaja za Uskrs

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju