Hodate li po kući u cipelama, te navike odmah biste se trebali riješiti, pa čak i ako u cipelama hodate vrlo malo. Istraživanje je pokazalo da nošenjem cipela u svoj dom unosite mnogo više prljavštine i bakterija opasnih za zdravlje nego što mislite

Cipele biste trebali skinuti svaki put čim kročite u svoj dom, a evo i razloga: studija Sveučilišta u Arizoni pronašla je čak 421.000 raznih bakterija na cipelama. Koliformna bakterija koja služi kao indikator razine čistoće hrane i vode (i prisutna je u izmetu) pronađena je na đonu 96 posto cipela.

Na đonu cipela nalaze se stotine tisuća bakterija koje se, kada hodamo u cipelama po kući, prenose na pod i tako stvaraju opasnost za zdravlje

Bakterija Escherichia coli pronađena je na 27 posto cipela zajedno s još sedam vrsti bakterija, uključujući Klebsiellu pneumoniaeu koja može izazvati infekciju mokraćovoda te Serratiu ficariu koja može izazvati infekcije dišnog sustava. Kod infekcije urinarnog trakta pomaže i prirodni antibiotik koji liječi svaku upalu mjehura.

'Hodamo po svačemu, poput ostataka ptičjeg i psećeg izmeta, mikroba na podu javnih WC-a, a sve to je izvor Escherichije coli. Na površini manjoj od 0,1 metra kvadratnog u javnim WC-ima pronađeno je oko 2 milijuna bakterija, dok je na istoj površini sjedala WC školjke pronađeno 'samo' 50 bakterija', upozorava mikrobiologinja Kelly Reynolds, profesorica na Sveučilištu u Arizoni. Pročitajte i štiti li stavljanje WC papira na sjedalo školjke od bakterija.

Kada je riječ o prenošenju bakterija s cipela na podove u našem domu, istraživanje je pokazalo da hodanjem u cipelama prenesemo od 90 do 99 posto bakterija.

Studija Sveučilišta u Houstonu je pak došla do zaključka da se na 39 posto cipela nalazi bakterija Clostridium difficile, otporna na brojne antibiotike, a može uzrokovati razne probleme sa zdravljem uključujući proljev. Pročitajte i što stolica može otkriti o zdravlju?

Svi ti podaci govore u prilog zaključku da biste, čim kročite u svoj dom, trebali izuti cipele. Ukoliko je moguće, cipele, odnosno tenisice perite u perilici rublja s deterdžentom jer se na taj način, dokazalo je istraživanje Sveučilišta u Arizoni, broj bakterija može smanjiti za 90 posto. Također, podove i tepihe čistite sredstvima za dezinfekciju poput parnog perača.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju