Mnogi ljudi imaju naviku zaspati uz upaljeni televizor i kažu da im je tako lakše utonuti u san. Ako ste i vi dio te grupe, onda morate znati da vam to itekako remeti proces spavanja i ostavlja posljedice na vaše zdravlje

Po pitanju sna znanstvenici su suglasni – ljudsko tijelo treba spavati u potpunom mraku. Kada sunce izađe i pojavi se danje svijetlo, receptori svjetla u mrežnici šalju nam signal da je vrijeme za buđenje i sprječavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizam.

Kada padne mrak tijelo dobiva signal da je vrijeme za san i ispušta hormon spavanja. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svijetla poput upaljenog onda ćete imati nemiran san.

Situacija je obrnuta kada padne mrak. Tada tijelo dobiva signal da je vrijeme za krevet i potiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svijetla poput upaljenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svjetlo značajno remeti osnovne tjelesne funkcije, cirkadijarni ritam i ulazak u fazu spavanja u kojoj ćete se najbolje odmoriti.

To rezultira osjećajem pospanosti, lošeg raspoloženja i tjeskobe kada se probudite.

Isto vrijedi i za spavanje uz upaljeni kompjuter ili prigušena svjetla – neurološka istraživanja pokazala su da oboje dovodi do lošeg raspoloženja. Stoga se pokušajte riješiti te navike. Ako ipak ne možete zaspati bez televizora, obavezno ga podesite na gašenje u određeno doba noći kako biste smanjili posljedice lošeg sna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju