Po pitanju glasnog izražavanja zadovoljstva prilikom intimnog odnosa, žene se dijele u nekoliko skupina.

Ima onih koje su po prirodi vrlo glasne tijekom seksa, a slijede ih umjereno glasne i potpuno tihe dame. Zanimljivo je kako su istraživanja pokazala da velik broj žena samo glumi glasne uzdahe kako bi dodatno uzbudile svoje partnere, a ne zato što osjećaju prirodnu potrebu za tim.

Prema rezultatima istraživanja sveučilišta u Leedsu i Lancashireu u kojem su sudjelovale heteroseksualne žene, čak je 87 posto ispitanica priznalo da su glasne tijekom seksa samo zato što žele pozitivno utjecati na samopouzdanje svog partnera. Njih 66 posto priznalo je da uzdasima žele ubrzati partnerov orgazam.

Primjetan je i dvostruki standard po tom pitanju. Dok muškarci od žena očekuju glasno odobravanje u intimnim trenucima, oni su najčešće poprilično tihi tijekom seksualnog odnosa i smatraju da bi njihove partnerice to jednostavno trebale prihvatiti i ne preispitivati tu naviku.

Mainstream mediji zatrpali su nas scenama koje nam govore da je glasno stenjanje povezano sa seksualnim zadovoljstvom. S obzirom na to da muškarce ono u startu asocira na orgazam, glasno stenjanje postalo je strategija glumljenja za žene, kazala je istraživačica sa sveučilišta u Indiani, Kristen Mark.

Svom partneru šaljete signal da sve radi dobro, čak i kada nije tako.

Upravo to stručnjaci i seksualni terapeuti smatraju greškom. Svom partneru šaljete signal da sve radi dobro, čak i kada nije tako. Koristite glasanje tijekom seksa kao signal da ste uistinu uzbuđeni, a ne kao nešto čime ćete prikriti činjenicu da se zapravo ne osjećate dobro. Žene uče kako preuzeti odgovornost za vlastite seksualne potrebe i želje. Moramo otiči korak dalje I same sebi dati dopuštenje da postanemo učiteljice. Koristite vokalizaciju kako biste partnera naučile što je dobro, savjetuje seksualna terapeutkinja Patty Brisben.

Ako imate prirodnu potrebu za glasnim uzdasima, ali ih se sramite i pokušavate ih zatomiti jer se bojite kako ćete zvučati, onda morate znati da:

- nema "pravog" ili "krivog" zvuka tijekom seksa. Svaki uzdah, kakav god on bio, prirodan je odgovor vašeg tijela na podražaje i nemate ih se zašto sramiti ili osjećati neugodu zbog njih. Stručnjaci savjetuju da pronađete svoj vlastiti “zvuk”. Ne imitirajte uzdahe i povike iz filmova za odrasle jer mislite da je to ono što vaš partner želi čuti. Umjesto toga dajte svom tijelu priliku da se izrazi onako kako želi.

- vokalno izražavanje osjećaja tijekom seksa jedan je od najboljih oblika komunikacije između partnera u trenutku intimnog odnosa. Na taj način partneru možete pokazati da uživate u njegovim potezima ili mu pak dati do znanja da vam ne odgovara to što radi.

- mnogim ženama zvuk vlastitih uzdaha pomaže da se opuste i naposljetku lakše postignu orgazam.

Sve što vam treba i što priželjkujete partneru možete dočarati i dodirima.

Ako uopće nemate potrebu za glasnim izražavanjem zadovoljstva, onda biste trebali znati da:

- ne postoji "pravilo" prema kojem je glasno stenjanje tijekom seksa obavezno. Reakcija na seksualnu stimulaciju individualna je stvar i svatko će na svoj način iskazati zadovoljstvo. U prijevodu, izostanak vokalnog izražavanja u intimnim trenucima također je potpuno normalna stvar.

- glas nije jedini instrument za izražavanje zadovoljstva. Sve što vam treba i što priželjkujete partneru možete dočarati i dodirima ili pak direktnom komunikacijom uoči seksualnog odnosa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju