Ljubav psa prema vlasniku je bezuvjetna. Znaju to svi koji doma imaju svog najdražeg dlakavca koji živi za trenutak kada će se njegov čovjek poigrati s njim. Kada bi to mogli, naši psi pratili bi nas u stopu, ali životne prilike ipak su takve da svoje ljubimce moramo ostaviti kod kuće prilikom odrađivanja većine svakodnevnih obveza.

Brojna istraživanja pokazala su da psi pate od separacijske anksioznosti tj. straha od odvajanja koji se u njima budi svaki put kada ih vlasnik ostavlja.

Svom ljubimcu nedostajat ćete jednako bez obzira na to odlazite li na pet minuta, pet sati ili pet dana.

Štene boksera Izgled vara: Pet pasmina koje izgledaju strašno, a zapravo su prave maze

Međutim, postoji nešto čime im dokazano možete olakšati odvajanje. Istraživanje koje su provela sveučilišta u Pisi i Perugii kako maženje psa neposredno prije odlaska ima izrazito pozitivan utjecaj na njih, piše Dodo.

Znanstvenici su proučavali pse koje su podijelili u dvije različite skupine. U jednoj su bili psi koje su vlasnici prije odlaska mazili jednu minutu, a u drugoj oni od kojih su se vlasnici odvojili bez pozdrava.

Idealan ljubimac: Osam razloga zbog kojih je dobro imati psa Pas i mačka Zašto je dobro imati psa? - 1 Zašto je dobro imati psa? - 2 +8 Zašto je dobro imati psa? - 3

Psi koji su bili maženi bili su znatno smireniji u periodu iščekivanja povratka vlasnika do te mjere da su i njihovi otkucaji srca bili normalniji.

Psi se osjećaju voljeno i mirno kada ih mazimo. U tom trenutku ispuštaju hormon oksitocin koji je poznat i kao hormon ljubavi. Potrudite se posvetiti vremena svom psu prije nego odete. Tako ćete ih ostaviti u smirenijem stanju, za razliku od situacije u kojoj samo odete bez pozdrava. Oni su možda mali dio vašeg svijeta, ali vi ste svojim psima njihov cijeli svijet, zaključila je veterinarska tehinčarka Kaitlyn Tullio.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju