Iako smo odavno zakoračili u 21. stoljeće, ovu riječ mnogi i dalje smatraju neprimjerenom, vulgarnom, uvredljivom pa čak i nečistom.

Ženska inicijativa okupljena pod nazivom "Legalize V" želi skinuti stigmu s riječi koju mnogi izgovaraju s neugodom ili je pak uopće ne žele izgovoriti. U pitanju je riječ – vagina.

Kada je anatomski izraz za ženski reproduktivni organ postao vulgaran i tabu, zapitala se Sheryl Kinsgberg, šefica odjela za bihevioralnu medicinu Medicinskog centra sveučilišne bolnice u Clevelandu. Ona je samo jedna od žena koja je pokrenula ovu inicijativu i pojavljuje se u videu koji prati njihovu kampanju.

To je kao da vatrogascima kažete da ne smiju koristiti riječ vatra, komentirala je poduzetnica Jordana Kier.

Upozoravaju da je cenzura riječi vagina prešla svaku granicu. Kao dokaz za to navode primjer profesorice Allison Wint kojoj je škola Harper Creek u Michiganu prije nekoliko mjeseci dala otkaz zato što je tijekom svog predavanja desetak puta zbog izgovorila spomenutu riječi.

Je li vam neugodno izgovoriti riječ vagina?

glasova:

Podsjećaju i na slučaj američke demokratske kongresnice Lise Brown koja ju je 2012. godine koristila tijekom rasprave o pobačaju i zbog toga dobila zabranu govora u Predstavničkom domu Kongresa.

Dosta je srama, legalizirajmo vaginu, jasna je poruka inicijative koja također poziva medije da je prestanu cenzurirati točkicama, eufemizmima ili zvučnim signalima.

Izgovarajte je bez straha. Priznavanjem vagine kao legitimnog dijela ljudskog tijela, a ne neke šale koju treba skrivati, za korak smo bliži ozbiljnom shvaćanju drugih ženskih pitanja, poručuje inicijativa "Legalize V".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju