Škarice su sveprisutan i vrlo koristan kućanski alat u mnogim domovima, a najprepoznatljivije su one s narančastim plastičnim ručkicama. No jeste li se ikada zapitali zašto su ručke baš narančaste boje?

Prepoznatljive škare s narančastim plastičnim ručkama dio su mnogih kućanstava u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Dolaze nam iz Finske i od 1967. godine zaštitni su znak tvrtke Fiskars, koja ovih dana obilježava 51. godišnjicu. Upravo te škare dosad su prodane u više od milijarde primjeraka širom svijeta.

Škare koje su zaštitni znak tvrtke Fiskars od 1967. godine do sada su prodane u više od jedne milijarde primjeraka širom svijeta.

Škare koje su u to vrijeme većinom bile napravljene od teškog željeza djelo su finskog industrijskog dizajnera Olofa Bäckströma, koji je htio dizajnirati izdržljive, jednostavne za korištenje i cjenovno pristupačne škare. Iako je oblik ostao isti, Olof je promijenio materijal. Dizajnirao je škare koje su imale oštrice od prešanog čelika, a plastične ručke.

Priča o škarama koje su trebale prvotno dolaziti u crvenoj, crnoj i zelenoj boji prilično je zanimljiva.

Kada je Bäckström napravio prototip novih škara, u mašini za miješanje plastike sasvim je slučajno ostala boja koja je korištena za sokovnik koji je tvrtka ranije dizajnirala. Umjesto proizvodnje nove serije plastike, Olof je odlučio ipak pokrenuti proizvodnju s narančastom plastikom.

Ostalo je povijest. Tvrtka je ostala vjerna narančastoj boji i dandanas, a prepoznatljiva "Fiskars Orange" čak je 2003. godine u Finskoj postala registrirana robna marka.

Pročitajte i čemu služi peti minidžep na trapericama.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju