Francuski predsjednik Emmanuel Macron 25 godina je mlađi od svoje supruge Brigitte Macron. Brojka je to koja je zatekla mnoge, pa čak i zgrozila jer kako 64-godišnja žena može biti u braku/vezi s 39-godišnjim muškarcem? U isto vrijeme američki predsjednik Donald Trump je 23 godine stariji od supruge Melanije Trump i to je većini prihvatljivo. Radi li se ovdje o dvostrukim standardima, licemjerju ili nečem trećem?

Kada je stariji muškarac u vezi s (puno) mlađom ženom društveno je puno prihvatljivije nego kada je starija žena u vezi s (puno) mlađim muškarcem. Da je tako, iznova nas je podsjetio slučaj francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u braku s 25 godina starijom Brigitte Macron. Mediji i forumi gorjeli su zbog ove brojke nakon što je Macron izabran za predsjednika, zaboravljajući da je gotovo jednaka dobna razlika između 70-godišnjeg Donalda Trumpa i 47-godišnje Melanije Trump. A tu su još i brojni drugi poznati i slavni muškarci koji ponosno ističu svoje veze s mlađim partnericama (a pogledati ih možete u foto galeriji).

Francuski predsjednik Emmanuel Macron 25 godina je mlađi od svoje supruge Brigitte Macron. Brojka je to koja je zatekla mnoge, pa čak i zgrozila jer kako 64-godišnja žena može biti u braku/vezi s 39-godišnjim muškarcem

Muškarac koji osvoji 20 ili više godina mlađu ženu dobit će tapšanje po ramenu i pohvale, a žena koji osvoji 20 godina mlađeg muškarca dobit će prijekorne poglede i kritike. Naravno da postoje iznimke, ali u većini slučajeva je tako.

Zbog čega u prvom slučaju jedva da trepnemo okom dok drugi slučaj stvara osjećaj nelagode, smatra se kontroverznim, neprirodnim, pa čak nedopustivim? I istina je da da se ovdje radi o dvostrukim standardima i licemjerju, no postoje i još neki razlozi zbog čega je tako.

Naime, uvriježeno je mišljenje da muškarci stare bolje od žena i da se pripadnice nježnijeg spola moraju puno više potruditi da u starijoj dobi izgledaju privlačno i zavodljivo. Zbog toga je muškima i dozvoljeno upuštati se u veze s mlađim ženama jer gledajući njihov fizički izgled neće biti toliko očito da je muškarac puno stariji. A ako i je vidljivo, sjeda kosa, trbuščić, bore muškarcima daju šarm, a ženama samo još jedan razlog da posegnu za tretmanima uljepšavanja i pomlađivanja.

Još jedan razlog zašto je društvo puno naklonjenije vezama starijih muškaraca i mlađih žena nego starijih žena i mlađih muškaraca leži u – prokreaciji. Stariji muškarac i mlađa žena mogu imati dijete i osnovati obitelj, dok su kod starije žene i mlađeg muškarca šanse za produživanje ljudske vrste znatno smanjene.

No, tko zapravo ima pravo uopće suditi o tuđim vezama i ljubavima? Godine bi trebalo gledati samo kao brojke i pustiti svakoga da sam odluči s kime želi biti sretan, bez obzira na godine i sve ostale nametnute parametre.

Svoje iskustvo ljubavnih veza sa starijim ženama na jednom forumu podijelio je mladić koji je volio ženu 30 godina stariju od sebe.

Treba biti otvorena uma. Bio sam u vezi s tri starije žene koje nikada prije nisu ni pomislile o tome da bi mogle biti u vezi s mlađim muškarcima – sve dok nas okolnosti nisu spojile. Na primjer, hodao sam s 49-godišnjom ženom kad je meni bilo 19. Njen suprug i moj otac bili su najbolji prijatelji i poslovni partneri. Njezin muž stalno je radio ili igrao squash. Jednu večer nazvala je u našu kuću jer je imala problema s peći. Njen muž i moj otac bili su na poslovnom putu. Otišao sam kod nje i razgovarali smo cijelu noć. Za tjedan dana bili smo ljubavnici. Ali nikada nije ostavila muža. Zapravo, on ni dan dana ne zna za nas, napisao je mladić na forumu.


"MENI JE BILO 36, NJEMU 22..."

Stariji muškarac i mlađa žena mogu imati dijete i osnovati obitelj, dok su kod starije žene i mlađeg muškarca šanse za produživanje ljudske vrste znatno smanjene

Sasvim otvoreno o svojoj sklonosti k mlađim muškarcima progovorila je i 62-godišnja Amerikanka Susan Winter, koautorica knjige "Older Women, Younger Men". Susan nikada nije bila u vez s muškarcem starijim od 41 godine, a prvu vezu s mlađim muškarcem imala je kada je njoj bilo 36, a njenom dečku Ryanu 22 godine. Započela ju je nakon što je prekinula 10-godišnju vezu sa svojim vršnjakom s kojim se i dalje dobro slagala, ali je jednostavno nestalo kemije. Veza s Ryanom je pukla zbog pritiska njegovih roditelja, ali i čitave okoline. O svom iskustvu Susan Winter piše:

Također bih trebala spomenuti: nikada se nisam željela udati niti imati djecu. I nekoliko puta sam mijenjala karijeru. Mislim da upravo zbog mog slobodnog duha muškarci ne doživljavaju moje godine. Također, u 40-ima i 50-ima sam procvjetala i bila sam puno sigurnija u vlastiti izgled nego kad sam bila u 20-ima.

Naravno, nisu svim mlađim muškarcima starije žene privlačne. To je vrlo specifična grupa. Mlađi muškarcima s kojima sam hodala su vrlo pametni i imaju duboke osjećaje. Žude za nekim tko će izazvati njihovu znatiželju, za nekim od koga mogu učiti. I nije mi bitno koliko dobro žena izgleda za svoje godine; mlađi muškarci stavljaju dubinu i emocionalnu stabilnost ispred mladolikosti i ljepote. To je kompromis koji su spremni učiniti.

I žene koje hodaju s mlađim muškarcima moraju pristati na kompromise. Iako sam financijski puno bolje stajala od muškaraca kojima je bilo 19 i 20, nikada im nisam kupala odjeću niti hranu. Ako vas pozove van, izvest će vas u kino. Ako vas izvede na večeru, ići ćete u restoran brze hrane. Morate ga pustiti da ima svoju neovisnost.

Drugačije doživljavanje velike razlike u godinama između muškaraca i žena u vezi je:

glasova:


Bez obzira, to ne znači da su ljudi odobravali našu vezu. Ako se mlađa žena interesirala za mog partnera, pitala bi jesam li mu ja majka. Moji muški prijatelji su omalovažavali moje partnere, pretpostavljajući da smo skupa samo zbog seksa. Ali prijateljice su me općenito podupirale.

Muškarci to mogu raditi - Larry King, Michael Douglas, predsjednik Trump – zašto ne mogu i žene? To je samo još jedno zastarjelo pravilo hodanja za koje ne mogu vjerovati da još uvijek postoji.

Dvadeset godina nakon što smo Ryan i ja prekinuli, potpuno neočekivano mi se javio i našli smo se na ručku. Sada je u sretnom braku sa starijom ženom, koju njegovi roditelji na početku nisu prihvaćali. Ali odupro im se i nikada nije bio sretniji. Zbog toga sam i ja optimistična. Iako sam sad uzela pauzu od ljubavnih veza, nadam se da ću upoznati nekoga tko će me privlačiti i koga ću voljeti, i da će ti osjećati biti obostrani – bez obzira na godine – baš kao što to imaju Ryan i njegova žena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju