Istraživanja govore da PMS osjeti čak 90 posto žena. Ovaj neugodni period prepoznajemo po promjenama raspoloženja, nadutosti, grčevima, padu koncentracije, bolovima u dojkama i sličnim simptomima koji neke žene mogu ometati u svakodnevnim životnim aktivnostima.

Zbog toga svega uopće nije čudno što PMS nazivamo najgorim danima u mjesecu.

Fizičke, psihičke i emocionalne poteškoće pogađaju gotovo svaku ženu i s njima se uistinu nije lako nositi, posebno kad se svi pomiješaju u jedan veliki problem.

Jedan od najčešćih fizičkih simptoma PMS-a su bolne grudi. Žene s velikim dojkama, te one koje su naviknule spavati na trbuhu prve će se prepoznati u ovom neugodnom stanju.

Kako bismo provjerili što se zapravo događa u našem tijelu i postoji li način da si olakšamo bol u grudima, kontaktirali smo doktoricu Jasenku Grujić, specijalisticu za ginekologiju i opstetriciju te ravnateljicu poliklinike Grujić koja nam je objasnila sve najvažnije odrednice ovog neugodnog simptoma kojega osjeća ogroman broj žena.

Zašto osjećamo bol u grudima? 

Estrogen je svojim djelovanjem pripremio receptore za progesteron, koji će se na njih vezati nakon ovulacije, a prije menstruacije, piše Kreni Zdravo i dalje objašnjava da do boli zapravo dolazi radi žljezdanog tkiva koje natiče i krv tada navire u vene. 

Za bol u dojkama zaslužni su hormoni. Bolnost u dojkama u drugoj fazi ciklusa osjećaju žene koje imaju PMS. On se ne javlja kod žena kod kojih su ciklusi anovulacijski, odnosno gdje nema plodnih dana, objašnjava nam dr. Grujić.

Postoje određene stvari koje mogu utjecati na bolnost dojki, nastavlja liječnica.

Kod žena koje imaju jako velike dojke moguć je izraženiji osjećaj, naročito ako nose loš grudnjak. Kava, alkohol i drugi slični napitci ne mogu uzrokovati bol u dojkama, ali mogu pogodovati tom osjećaju, govori dr. Grujić.

Svaka od nas treba pronaći svoj SOS potez 

Bolnim grudima, osim kave i alkohola, uvelike pridonosi i unos puno soli u organizam te pušenje. 

Iako se radi o zdravom osjećaju, on kod nekih žena izaziva ozbiljne smetnje. Zato si pokušavamo pomoći na razne načine. Ne postoji univerzalna pomoć za sve žene koje ovaj problem dotiče, već svaka od nas mora pronaći individualni SOS potez koji pali baš kod nje.

Bolna menstruacija Pitali smo ginekologa zašto je baš drugi dan menstruacije većini žena najgori

Ako dojke bole toliko da ne možemo zaspati bilo bi dobro staviti hladan oblog. Važno je kupiti dobar, čvrst i kvalitetan grudnjak ako žena ima velike dojke koje vise. U takvom momentu neka legnu na bok ili leđa, savjetuje dr. Grujić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju