Nekadašanja zagrebačka 'špica' bila je odraz svjetskih modnih trendova. A danas se time ne možemo pohvaliti! Točnije, ne postoje dame, žene srednjih godina, koje su mladim djevojkama svojom modnom osviješčenošću oduzimale dah

Nestale su žene koje su svoju pašminu ležerno prebacile preko ramena i lebdjele gradskim ulicama. Tko nam je ukrao šešire, elegantne cipele i torbe? Nekad je šetnja zagrebačkim ulicama bila kao da listate modni magazin.

Mogli ste ih spaziti kako šeću zavirujući u gradske izloge i kad biste im se približili, osjetili biste skupocjeni parfem koji bi vam se uvukao u nosnice i podsjećao na modni intermezzo dana.

>> Isplati li se investirati u odjeću? Da!

U to su vrijeme vrijedne zagrebačke krojačice skidale krojeve ili šivale 'iz glave' sve što smo mi izrezivali (škarama!) iz stranih modnih magazina, a mlade su djevojke kopirale majke i bake i svoje prve izlaske pretvarale u avanturu.

Kazališta su punile male crne haljine i biserne ogrlice, a potpetice salonki odzvanjale su hodnicima uprava tadašnjih tvrtki koje su svojim radnicama omogućavale da sa svojim dohotkom (iako je tada bio bitno manji nego danas!) barem jednom godišnje u Trstu obave kupovinu i da u tom novom ruhu blistaju iduću sezonu.

Tada je moda bila želja, ali dostižna svima s malo mašte i stila.

Usprkos tome što danas u mnogim trgovinama odjeće na policama ima svega, izgleda da smo u toj ponudi izgubili sebe i svoju kreativnost, da više i ne znamo odabrati samo sitnicu poput remena ili šala, kopče ili kape koja će nas modno osvijestiti i promijeniti dosadnu svakidašnju uniformu. Čini se da više ne znamo kupovati komadno, jer nije nužno potrošiti puno novca da biste bile posebne.

A tek frizure... Kad smo prestali biti svijesni koliko kosa, boja, dužina i frizura čini našem općem izgledu? Zar smo izgubili ideje? Ili ne znamo što tražiti kod frizera?

Jesmo li možda izgubili uzor? Ili je Zagrebu ponestalo škara, bez obzira da li onih krojačkih ili frizerskih.

Često slušam kako na talijankama ogrlice ili remen, suknja, dolčevita ili frizura izgledaju potpuno drugačije. Znam da nije stvar u cijeni svakog od tih odjevnih predmeta ili modnih dodataka... Možda je ipak riječ o uzoru, možda su njihove novine ili drugi oblici javnog informiranja puno informativniji (nemojte zaboraviti da je moda gotovo svakodnevni prilog njihove centralne emisije vijesti!), a uostalom, njihove ulice djeluju inspirativno.Talijanke kulturu odijevanja imaju, stil poznaju, kreativne jesu i imaju dovoljno škara!!

Ali gdje su one naše??

Andreja Horvatić, savjetnica imidž konzaltinga

www.profashion.com.hr i www.image-consulting.com.hr

Rezervacija termina putem maila na andreja@profashion.com.hr ili na mob. 098 38 38 11 i 091 722 07 03.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju