Poznato je da djeca i psi imaju posebnu povezanost, ali dvogodišnji mališani imaju još posebniju vezu s najdražim njuškicama.

Naime, psi imaju inteligenciju i pamet dvogodišnjeg djeteta što znači da dvogodišnjaci i psi "govore" istim jezikom, a zanimljivo je i da razumiju otprilike isti broj riječi i gesti, njih 250. Upravo se zato i slažu jako dobro u što su se vjerojatno uvjerili brojni roditelji, odnosno obitelji s djecom i psima.

Psi imaju inteligenciju i pamet dvogodišnjeg djeteta što znači da dvogodišnjaci i psi 'govore' istim jezikom

S druge strane, jednogodišnji pas fizički je zreo kao čovjek od 15 godina. Naravno, različite pasmine stare malo drugačije, a veliki psi stare brže od malih pasa.

Koliko su psi pametna bića dokazuje i činjenica da su sposobni nanjušiti ljudske osjećaje. Naime, psi registriraju suptilne promjene u ljudskom mirisu koje mu pomažu da otkrije kako se osjećate, primjerice prema mirisu znoja kada postanete nervozni ili uplašeni. Vjeruje se da na taj način psi detektiraju i određene bolesti ili da je član obitelji u drugom stanju.

Pas i mačka Idealan ljubimac: Osam razloga zbog kojih je dobro imati psa

Slatki pas Bezuvjetna ljubav: 10 znakova kojima vam pas poručuje da vas voli

Pseće "supermoći" očituju se i u njihovom izvanrednom njuhu koji je tisuću do 10 milijuna puta jači nego kod ljudi. Ovisno o pasmini, psi imaju između 125 i 300 milijuna mirisnih žlijezda, dok ih ljudi imaju pet milijuna, a dio mozga kod pasa koji kontrolira osjetilo njuha je 40 puta veći nego kod ljudi, u odnosu na veličinu mozga (mozak pasa puno je manji od ljudskog mozga).

Pogledajte i 10 "antistres" pasmina koje na ljude djeluju poput tablete za smirenje:

Deset antistres pasmina koje na ljude djeluju poput tablete za smirenje Štene francuskog buldoga Zlatni retriver Labrador retriver +8 Bokser

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju