Broj danas postojećih dijeta gotovo nadmašuje broj dostupnih namirnica, a posljednja u nizu ekstremna je 'dijeta zrakom'. No, zrak, voda i sol nikako ne mogu biti izbor želite li zdravo i pametno izgubiti kilograme. Puno je laži o mršavljenju, ali je samo jedna istina – kilograme gubimo ako je manji unos kalorija od njihove potrošnje

Oni koji vježbaju, mogu neograničeno jesti
Ovaj argument je samo djelomično točan. Sportske aktivnosti sagorijevaju masti, i zato osoba koja vježba može jesti više od nekoga tko se ne bavi sportom. No, to istovremeno ne znači da treniranje bilo koje vrste fizičke aktivnosti znači bezbrižno uživanje u neograničenim količinama hrane.
Formula je ustvari za sve ista, potrebno je unijeti onoliko kalorija koliko ih se izgubi. Bez obzira bavite li se sportom ili ne - ako ste unijeli više nego potrošili, dobit ćete na težini.

Pet obroka dnevno je bolje nego tri
Budući da postoje različite nutricionističke teorije o broju obroka, ova je djelomično točna. Neki stručnjaci savjetuju da se zadržimo kod tri obroka dnevno. Jedan od glavnih argumenata pristaša većeg broja obroka jest onaj da se na taj način sprečava glad i prejedanje. No, još veći problem nastaje ako se i kod češćih obroka hrana konzumira u preobilnim količinama.

U ljetnim je mjesecima potrebno manje jesti
U toplim danima osim što nemamo isti apetit kao i u hladnijim mjesecima, kratka i uska odjeća podsjeća nas na eventualne nedostatke. Zbog toga smo nekako skloni (ne)svjesno preskakati i 'stanjivati' obroke. No, naš organizam nije sposoban tijekom ljeta sam kreirati zalihe energije. Tijekom znojenja tijelo troši energiju stoga se pobrinite i da unosite dovoljno tekućine.

Meso i vitka linija ne idu zajedno
Ako želite izgubiti koji kilogram, ne trebate se u potpunosti odreći mesa. Također nema potrebe u potpunosti ukloniti crveno meso iz jelovnika. Organizam treba tvari iz mesa kao što su primjerice cink i željezo. Tvrdnja da su svi vegetarijanci mršavi, nije istinita, jer ulje, sir, orasi i mnogi drugi proizvodi, unose li se u pretjeranim količinama uzrokuju povećanje težine.

Sjevernjačkim tajnama do savršenog tijela

Šećer deblja
Iako je u to teško povjerovati, šećer vas neće udebljati, ali pod određenim uvjetom. Ukoliko ga unosite u normalnim količinama, tijelo će ga bez problema razgraditi. Kada pojedete više šećera nego što je organizmu potrebno, onda će vaša vaga neminovno pokazivati koju crticu više. Nema potrebe u potpunosti se odreći šećera jer osim što mnoge veseli, on predstavlja glavni izvor energije za mozak.

10 lakih koraka do linije iz snova

'Jedite samo pola '- najjednostavniji način za gubitak težine
Zasigurno ste čuli za prehranu 'pojesti samo pola' u kojoj obrok pojedete samo do pola. Ova filozofija ne ograničava se samo na određene namirnice tako da je dozvoljeno jesti sve. Na taj ćete način izgubiti nekoliko kilograma, ali ćete svom tijelu uskratiti neophodne vitamine, minerale i ostale za organizam potrebne tvari.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju