Popisi hrane opasne po život iz godine u godinu postaju sve dulji. Tako se ove godine hot dogu uz bok našlo i zeleno lisnato povrće. No ima li realnog mjesta za paniku?

Kikriki, gljive, tunjevinu, hot dog te vjerovali ili ne, zeleno lisnato povrće, američki su znanstvenici nedavno proglasili opasnom hranom. Za to su zaslužni nepravilni oblik, toksini i bakterije koje se na njima nakupljaju.

'Gotovo su sve namirnice podložne mikrobiološkom kvarenju, no ukoliko je namirnica dobro isprana i uzgajana na području koje nije fekalno kontaminirano, nema nikakve opasnosti' pojasnio je nutricionist Nenad Bratković.

Iako mjesta za paniku prema navedenim namirnicama nema, neke od njih treba držati pod kontrolom. Tako se zbog ljuske koja sadrži alfa toksine treba izbjegavati pretjerana konzumacija kikirikija.

Nije naodmet upozoriti na branje i konzumaciju gljiva. Njihov izgled često bi mogao prevariti osobu koja nije iskusni gljivar.

'Ljudi bi se trebali držati branja gljiva koje su prepoznatljive, poput vrganja, lisičarki i šampinjona' dodao je Bratković

Hot dog treba izbjegavati kao brzu hranu bez dovoljno hranjivih sastojaka, ali i zbog nepravilnog oblika koji može izazvati gušenje. Djeca koja nepažljivo zvaču hrenovku mogu se zagušiti ako komadić hrenovke uđe u dušnik

Tuna je namirnica koje bi se trebale kloniti samo trudnice zbog opasnosti skladištenja teških metala poput žive u samoj ribi.

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju