Procjene govore da u Hrvatskoj ima oko 240.000 alkoholičara. Svaki četvrti ili peti je žena, što je gotovo dvostruko veći broj nego prije 50 godina. Koji razlozi tjeraju ljepši spol da utjehu potraže u čaši?

Čak 50,000 žena u Hrvatskoj ovisno je o alkoholu. Zbog čega je u samo 50 godina došlo do tako naglog porasta alkoholičarki?

Na primjeru Dušice Cesarec možemo dobiti najbolji uvid u tu problematiku. Piti je počela u srednjoj školi. No, pravi problemi nastali su kada se zaposlila što je nije spriječilo da ne ispušta čašu iz ruku.

'Alkohol ti postane nužna potreba za funkcioniranje. Tako je kod muškaraca i žena, samo što su muškarci više u birtijama poslije posla' pojašnjava Dušic koja odlučno odbacuje stereotip da žene piju same.

'Nisam imala potrebe kriomice piti kod kuće. Pila sam prije posla, za vrijeme radnog vremena ako je bila veselica, i poslije posla' dodaje.

Teško je odrediti točnu granicu kada čašica previše pređe u ovisnost koja se između ostalih manifestira glavoboljama i povraćanjem. Dušica tada nije mogla jutro zamisliti bez žestokog alkohola.

A da žene više vole žesticu potvrdio je i psihijatar Zoran Zoričić iz bolnice Sestara milosrdnica.

'Kod muškaraca govorimo o pivskom alkoholizmu, dok kod žena u pravilu govorimo o tim kratkim pićima. Premda je trend konzumacije piva posljednjih godina naglašen i kod žena' objašnjava Zoričić.

Koji su točno uzroci porasta ovisnosti o alkoholu kod nježnijeg spola?

'Emancipacija je uz sve ono dobro, ženama donijela i imperativ savršenog funkcioniranja na više polja istovremeno. I tu se plaća strahovita cijena kroz napetost i nervozu. Alkohol je jedan o prirodno najboljih psihostimulansa.

Uz ženski alkoholizam veže se još jedna specifičnost. Naime, žene se puno brže navuku na alkohol. Dok je muškarcima za taj put potrebno desetak do petnaestak godina, ženama je potrebno kratko razdoblje između 3 i 5 godina.

Žene imaju i većih problema s liječenjem jer na njega dolaze kasnije nego muškarci, a i imaju puno manju potporu nego kada je slučaj obrnut, odnosno kada je muškarac alkoholičar.

Da je priznavanje problema prvi korak za izlječenje na svojoj koži osjetila je i Dušica koja je danas ne samo izliječena, već je i podrška onima koji prolaze pakao koji je prošla i ona sama.

Više u In Magazinu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju