Mnogo je hrane koju bismo trebali izbjegavati želimo li zadržati zdrave i lijepe zube, a s time i smanjiti odlaske stomatologu. Upravo su stručnjaci za zube izabrali deset vrsta namirnica kojih biste se trebali kloniti jer ih i oni sami ne konzumiraju. Evo što zubari savjetuju ne jesti kako bi vaši posjeti njima, uz redovitu oralnu higijenu, što duže bile samo preventivne kontrole.

1. Cijele jabuke
Jabuke i mrkve dva su najveća krivca za napuknute zube. No, to ne znači da ih morate u potpunosti izbjegavati. Narežite ih na komadiće veličine jednog zalogaja i bez straha uživajte u ovom izuzetno zdravom voću i povrću.

2. Tvrdi bomboni i bomboni koji se žvaču
Cuclanjem tvrdih bombona ne samo da vaša usta na duže vrijeme izlažete štetnim šećerima, nego i u slučaju da zagrizete bombon, postoji opasnost da vam napukne zub ili plomba.

Mogućnost štete umanjit ćete tako da uz konzumaciju omiljene voćke iz porodice citrusa popijete čašu vode

Mekani bomboni koji se žvaču pak mogu zapeti između aparatića za zube i zubiju i tako uzrokovati nakupljanje plaka. Odlična zamjena za bombone je tamna čokolada: mekana je, a čak može i ukloniti plak, tvrde istraživanja.

3. Bijelo vino i crni čaj
Jaka boja crvenog vina može uzrokovati gubitak boje zuba, no bijelo vino može nanijeti još više štete. Kiselost bijelog vina veća je od kiselosti crvenog vina što znači da će vaši zubi biti skloniji mrljama koje uzrokuje tamno obojana hrana. Crni čaj je, pak, bolji izbor od kave kad je riječ o smanjenju mrlja na zubima, ali s druge strane, više oštećuje zube. Stoga, umjesto crnog pijte zeleni ili čaj od trava.

4. Kukuruz
Uživanje u kuhanom ili pečenom klipu kukuruza može oštetiti plombu te aparatić za zube kao i zubnu protezu. No, ne morate se zato odreći ove jeftine delicije. Jednostavno prije konzumacije sastružite kukuruz za klipa.

>> 3 izbjeljivača zubi s kojima treba oprezno

5. Čips i kokice
Zbog svojeg sastava (na početku hruskavi, a nakon žvakanja gumasti) čips se zadržava dulje u ustima. Kad djelići čipsa ostanu među zubima, bakterija koja proizvodi kiselinu nagriza zube čime se povećava rizik od njihova truljenja. A kao i čips, i porciju kokica grickamo dulje vrijeme čime se povećava rast štetnih bakterija u ustima. Zrna kukuruza koja pri pečenju nisu pukla još su opasnija jer mogu slomiti zub.

Rafinirani ugljikohidrati, odnosno jednostavni šećeri kakve sadrži bijeli kruh brzo se rastapaju u ustima i uzrokuju veliki val kiseline koja nagriza zubnu caklinu

6. Sušeno voće
Sušene grožđice, smokve i marelice krcate su hranjivim tvarima, ali uglavnom ih se pakira s velikim količinama šećera i netopljivim celuloznim vlaknima što može dovesti do taloženja šećera na zubima. Rješenje? Jedite što više svježeg voća.

7. Bijeli i tostirani kruh
Rafinirani ugljikohidrati, odnosno jednostavni šećeri kakve sadrži bijeli kruh brzo se rastapaju u ustima i uzrokuju veliki val kiseline koja nagriza zubnu caklinu. Uz to, kao i čips, i bijeli kruh poprima gumenasti okus dok ga se žvače što znači da sitne čestice mogu zapeti među zubima. Tostirani kruh može vas, pak, koštati slomljenog zuba. Stoga jedite ne previše prepržen tost, dakle ne pretvrd.

8. Citrusi
Od grejpa do naranča, citrusi pršte hranjivim tvarima, ali sadrže i kiseline koje mogu pokvariti zube. Mogućnost štete umanjit ćete tako da uz konzumaciju omiljene voćke iz porodice citrusa popijete čašu vode.

9. Curry
Jako pigmentirana hrana poput borovnica, cikle i soja sosa može uzrokovati gubitak boje zubiju, no sličan učinak ima i curry prah koji nije jako taman. Ipak, njegova duboka pigmentacija s vremenom može na zubima ostaviti žute mrlje. Savjet je isti kao i kod citrusa: uz jelo s curryjem pijte i čašu vodu kako biste preventirali problem.

10. Konzervirano voće
Proizvođači često konzerviraju voće uz puno dodanog šećera. Citrusi pakirani u zašećereni sirup najgori su izbor jer provjereno uzrokuju karijes. Stoga čitajte etikete i izaberite voće konzervirano u vlastitom soku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju