Koliko puta ste se pitali što jedu osobe s vitkom linijom? Prema nedavno provedenoj anketi, na njihovoj top-ljestvici najdražih namirnica su grčki jogurt (na prvom mjestu) zatim bademi, avokado, losos, slatki krumpir, quinoa, jaja, borovnice, tamna čokolada pa čak i - crno vino

Grčki jogurt – prijatelj zdravlja
Bezmasni grčki jogurt prijatelj je vitke linije. Izrazito je hranjiv, ukusan i raznovrstan, jer se može kombinirati uz gotovo svako jelo.

Umjesto keksića, uz svoju kavu ili čaj radije gricnite šaku badema

Poznato je da upravo ta namirnica uspješno sudjeluje u uklanjanju viška vode iz organizma, dok sadrži duplo više proteina od klasičnog jogurta.

Bademi kao savršena grickalica

Bademi drže sigurnu drugu poziciju na spomenutoj top-listi namirnica. Umjesto keksića, uz svoju kavu ili čaj radije gricnite šaku badema, jer taj kralj među orašastim plodovima obiluje vitaminom E, zdravim mastima, magnezijem i drugim mineralima te ima mnoga ljekovita svojstva.

Avokado – hranjivi afrodizijak
O energetskoj i nutritivnoj vrijednosti avokada svjedočili su još pripadnici drevnog plemena Maja, smatrajući ga kraljevskim voćem čudotvornih moći. Avokado regulira cirkulaciju i probavu, bogat je mineralima i vitaminima, a poznat je i kao moćan afrodizijak.

>> Upoznajte najzdraviju namirnicu na svijetu na koju se isplati potrošiti 10 kuna

Losos – zdrava doza proteina
Losos je jedan od odličnih dodataka zdravoj prehrani, posebice ukoliko nastojite povećani unos proteina u svoj organizam. Omega-3 masne kiseline kojima obiluje, potiču rad mozga i boljeg pamćenja, a ima čak i svojstva antidepresiva. Obogatite mu okus odgovarajućim začinima poput primjerice timijana i ružmarina.

Mršavite uz - slatki krumpir!
Premda je nepravedno na lošem glasu, slatki krumpir (batat) zapravo je jako hranjiva namirnica i puno je zdraviji te ima manje ugljikohidrata od običnog krumpira. Stoga, ne strahujte od kalorija, jer batat obiluje beta-karotenom, brojnim vitaminima i mineralima i vlaknima koji nam daju dulji osjećaj sitosti.

Crna čokolada sadrži moćne antioksidanse te mnoge minerale (magnezij, fosfor, kalij, bakar, željezo).

Užitak i zdravlje u kockici tamne čokolade
Mnogi ne mogu zamisliti život bez čokolade. Valja biti umjeren u svemu pa i u konzumaciji ove slastice koja je najzdravija u svom crnom izdanju, lišena dodatnih šećera. Kad kažemo – tamna čokolada, onda mislimo na onu čiji sastav čini najmanje 50 posto kakaa. Crna čokolada sadrži moćne antioksidanse (flavonoide) te mnoge minerale (magnezij, fosfor, kalij, bakar, željezo).

Jaje nama snagu daje
Dugo su jaja bila na popisu neželjenih namirnica jer ih se povezivalo sa srčanim bolestima i visokom razinom kolesterola u krvi.

No, stručnjaci su nedavno potvrdili istinitost one stare uzrečice 'svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje'. Jaja su niskokalorična namirnica bogata proteinima i možete ih spraviti na najmanje dvadesetak načina, pa tko kako voli, nek izvoli!

>> Koja to hrana čuva naše živce?

Ljekovita borovnica
Osobe vitke linije od bobičastog voća najviše vole – borovnicu koja ima izrazito ljekovita svojstva. Te ukusne tamne bobice poboljšavaju vid i rad mozga, a blagotvorno djeluju kod oboljenja jetre. Usto, poznato je kako sok od borovnice dezinficira mokraćni kanal.

Čaša crnog vina za dulji život
Crno vino od davnih se dana smatralo zdravim za srce i krvne žile i eliksirom dugovječnosti. Dakako, ni u čemu ne valja pretjerivati, stoga ne brinite – od jedne čaše vina nakon ručka ili večere neće vas zaboljeti glava.

Dapače, to je dobra stvar za kvalitetniji, zdraviji i na kraju dulji život, jer crno vino štiti srce, regulira šećer, smanjuje kolesterol u krvi te donosi ugodu nakon napornog i stresnog dana.

Quinoa – novi okus zdravlja
Ukoliko vam je dojadilo stalno jesti istu salatu, unesite sitnu, ali bitnu promjenu u svoj jelovnik i umjesto uobičajene puterice ubacite supernamirnicu - quinoju.

Dodajte joj malo feta sira, rajčice i maslina dobit ćete jedan novi okus zdravlja. Quinoia ili kako su je nekoć nazivali 'zlato Inka', izrazito je bogata proteinima i mineralima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju