Namirnice bogate proteinima vrlo su korisne našem tijelu, a posebno mišićima jer ih hrane i čine jakima. No proteini su saveznici i kod mršavljenja jer pomažu tijelu da brše radi i time sagorijeva kalorije. Želite li jesti zdravo i hranjiv i pritom nikada ne biti gladni u svoju svakodnevnu prehranu ubacite ovih 10 namirnica koje ubrzavaju metabolizam


1. Avokado -
sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina te vrlo zdrave i korisne omega 3 masne kiseline

2. Mliječni proizvodi - bogati izvor vitamina, ali i minerala među kojima se ističe kalcij i fosfor.

3. Šparoge - obiluje vitaminima A, C, K i E dobar je izvor vlakana. Sadrže velike količine željeza, tiamina, folne kiseline, fosfora, bakra, mangana i selena te aminokiseline asparagin.

4. Orašasti plodovi - Osim što su odličan izvor vlakana i magnezija obiluju i omega-3 masnim kiselinama i drugim zdravim mastima.

Špinat sadrži više proteina od svog zelenog lisnatog povrća

>> 5 namirnica koje sprječavaju prejedanje

5. Špinat - sadrži više proteina od svog zelenog lisnatog povrća. Bogat je vitaminima i mineralima koji pozitivno utječu na rad bubrega, srca i krvnih žila, potiče probavu i čisti organizam.

6. Tofu - bogat bjelančevinama, sadrži 8 esencijalnih aminokiselina, i ima jako malo kalorija. Dobar je izvor vitamina B, kalcija i željeza.

7. Riba - odličan izvor bjelančevina i omega 3 masnih kiselina.
Izvanredan je izvor vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka, kalija, fosfora te jedan od najznačajnijih izvora selena.

>> 3 obroka uz koje mršavite potpuno siti

8. Jaje - Proteini jaja su visoke biološke vrijednosti, sadržavaju sve esencijalne aminokiseline. odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D.

9. Perad - lako probavljivo meso prepuno proteina, odličan je izvor niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, fosfora, cinka i selena

10. Svježi ovčji sir - vrlo je bogat visokokvalitetnim proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline. Dobar je izvor vitamina i minerala, ponajprije kalcija, fosfora i magnezija.

SAVJET:
Želite li izračunati optimalnu dnevnu dozu proteina potrebnu vašem tijelu upotrijebite ovu formulu:

Vašu idealnu težinu (u kilogramima) pomnožite s 1,5, a brojka koju dobijete izražena je u gramima. Upravo toliko grama je vaša optimalna dnevna doza proteina

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju