Najgori dani u mjesecu često mogu biti baš oni za vrijeme mjesečnice. Bolni grčevi, razdražljivost i promjene raspoloženja itekako nam mogu pokvariti tjedan. Iako ne možemo izbijeći ciklus (s izuzetkom trudnoće ili menopauze), najmanje što možemo učiniti jest uvjeriti se da nismo sami u tom 'sosu'. Ako ste ikada imali barem jednu od ovih misli, znajte da niste jedini

1. Moja mjesečnica uvijek dođe kad ne treba, za vrijeme godišnjeg odmora ili kada se spremam konačno imati romantičnu večer s tipom koji mi se već dulje vrijeme sviđa
Tako život očigleno izgleda i u redu, nismo u zabludi. Mnogo puta mjesečnica nam je stizala i u mirnim i dosadnim tjednima kada smo si mogli priuštiti gledanje filmove pod dekicom, ali zar nije nevjerojatno da nam se uvijek čini da padne na najvažniji dan u povijesti?

2. Uh, kasni mi dva dana, nisam valjda trudna !
Iako ste zadnjih mjesec dana seks vidjeli samo na televiziji, ova rečenica će vam neizbježno proći kroz glavu. Iako je iracionalno, svejedno se zapitatite. Zato nazovite najbolju prijateljicu koja će vas sigurno razumjeti.

3. Ali ... imam grčeve
To je rečenica s kojom ste se zasigurno izvukli iz mnogih situacija koje vam nisu odgovarale. Bilo da je riječ o otkazivanju dogovora na party na koji vam se ne ide, ili vam se nakon večere nije naručuvila još jednu čaša vina jer vam bila draža pomisao na kauč ispred tv-a.

Mnoga istraživanja su pokazula da hormon koji izaziva ljutnju nije pojačan samo u dane neposredno prije ciklusa, on se zapravo pojačanije luči i u prvih nekoliko dana nakon menstruacije

4. Ta neutaživa želja za čokoladom me izluđuje
Svima nam odgovara ideja da za doručak jedemo Nutellu, a već si popodne pečemo kalorijsku čololadnu tortu, i sve to pod opravdanjem PMS-a. Kako biste izbjegli koju kile više nakon mjesečnice, radije navalite na hranu koja je bogata željezom. Osim što ćete se osjećati bolje, olakšat ćete si i simptome PMS-a.

5. Nakon isprobavanja sedmog komada odjeće: Sve na meni izgleda strašno, a ja nemam ništa za obući.
Nadimanje od mjesečnice koje može trajati danima često nas dovodi do ruba živaca te se osjećamo nepoželjno i pomalo jadno. Kako biste izbjegli takva stanja koristite razne trikove protiv nadimanja.

6. Ova epizoda ‘omiljene serije’ je poražavajuća
Okrutna šala PMS-a jest da se istovremeno želite sklupčati na kauču i mirno gledati TV cijeli dan, a u isto vrijeme imate potrebu urlati i nervirati se na sitne stvari koje vas inače ne bi izbacile iz takta. Ne zabrinjavajte se, to je potpuno prirodna pojava.

7. Kad mi ujutro zazvoni budilica osjećam se kao da sam bila u hibernaciji od 2007. godine
Iscrpljenost koja dolazi s mjesečnicom dovoljna je da vam pokvari slobodni dan ili cijeli vikend . Ne predajte se, već se borite s porivom da ostane u krevetu cijeli dan.

8. Vježbanje za vrijeme mjesečnice ? Ma, vi se šalite!
Bolne grudi počnu vas boliti i pri samoj pomisli na vježbanje i skakutanje? Vježbanje vam može samo pomoći da lakše prebrodite te ‘ženske dane’. Prije treninga popijte lagani analgetik, naoružajte se dobrim sportskim grudnjakom i krenite u dvoranu. Nakon sat vremena osjećat ćete se preporođeno.

9. I baš sad imam potrebu za seksom ...
Ovo je čista suprotnost velikim evolucijskim teorijama koje tvrde da su žene najviše zainteresirane za seksulani odonos u vrijeme ovulacije . Naime , istraživanja pokazuju da mnoge žene najviše žude za ‘akcijom’ baš tijekom mjesečnice. Razlog tome može biti pad progesterona ili osjećaj opuštenosti jer znaju da ne mogu zatrudnjeti.

10. Super, opet su mi podvalili zelene jagode. Dosta mi je ovog dana!

Imate osjećaj kao das u svi protiv vas i kao da vam ništa ne ide od ruke. Mnoga istraživanja su pokazula da hormon koji izaziva bijes nije pojačan samo u dane neposredno prije ciklusa, on se zapravo pojačanije luči i u prvih nekoliko dana nakon menstruacije. Zato izdržite još koji dan!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju