Ako vam je dosada pretrpani obiteljski raspored i želja da što više slobodnog vremena provedete s klincima bio razlog nevježbanja, donosimo vam 2 vježbe koje će učvrstiti trbušne i leđne mišiće, a vašem kikiču donijeti zabavu i smijeh

TRBUŠNJACI
Svi ste barem jednom u životu napravili popularne trbušnjake i malo tko ne zna kako se oni izvode. Međutim trbušnjaci, odnosno bezbroj ponavljanja i polovično podizanje trupa iz ležećeg položaja i nisu najbolji za vaš trbuh.

Movement Balance System (MBS) donosi sasvim drugačije principe za razvoj trbušnih mišića pomoću kojih ih jačate i kad sjedite. Trbuh je centar našeg tijela odakle kreću svi pokreti, ili bi barem trebali. Vrlo je jednostavno – pokret za trbuh ili 'core' kako ga popularnije nazivaju (jer obuhvaća mnogo veću skupinu mišića) treba izvoditi kao šestomjesečna beba, potpuno prirodno.

1. Lezite na leđa i pazite da vam je cijeli trbušni pojas stabilan i aktivan, što znači da nađete neutralan položaj u kojem nema nikakvih bolova.

2. Ispružite noge prema stropu i krenite spuštati naizmjenično jednu pa drugu nogu, tako zvane 'škarice'. Pazite da pokret radite iz trbušnog zida, nikako iz leđa.

Ako osjetite leđa, samo ih malo više stisnete prema podu i malo podvucite zdjelicu, te nemojte spuštati noge tako nisko. To je samo znak da core još nije dovoljno snažan da izdrži svakodnevne napore.


MOST
Most je bazična vježba kojom se utvrđuje stabilnost jezgre (engl. core) i stabilnost mišića kralježnice. Ovom se vježbom također izoliraju i jačaju mišići stražnjice te stražnji mišići natkoljenice. Ako se izvodi pravilno, također ima funkciju stabilizacije trupa, mišića donjeg djela leđa i mišića kukova.

1. Da bi se vježba izvela pravilno, tijelo u konačnoj izvedbi mora biti u pravilnom položaju, što znači da koljena, kukovi i ramena moraju biti u istoj liniji.

2. Lezite na leđa i privucite stopala prema sebi s petama
čvrsto u podu.

3. Ruke su uz tijelo s dlanovima okrenutima prema gore. Uz duboki udah podižete istovremeno guzu i leđa da položaja gdje je tijelo u jednoj liniji. Osjetite stabilnost, aktivaciju trbušnih i mišića stražnjice. Vaše dijete je odličan uteg kod ove vježbe.

4. Uz izdah se spustite na pod, polako i s kontrolom u trupu. Ponovite vježbu 15 puta.

www.pitajmamu.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju