Ako vam se slučajno dogodi da popijete čašicu alkoholnog pića previše ili zbog želje za isprobavanjem svega ponuđenog na (kućnom) šanku, sljedeće jutro biste se mogli probuditi mamurni. Ali i za to ima lijeka, odnosno pića koje će pomoći ublažiti mučne simptome

1. Sprite
Kineski znanstvenici su na temelju isprobavanja 57 različitih vrsta pića u svrhu ublažavanja mamurluka zaključili da se kao najbolji napitak istaknuo Sprite.

Gazirani sok s okusom limuna i limete od svih isprobanih uzoraka najbolje je razgrađivao kemijski spoj acetaldehid, sastojak etanola koji izaziva mamurluk.

Gazirani sok s okusom limuna i limete najbolje razgrađuje sastojak koji izaziva mamurluk

Biljni čajevi, blagotvorni protiv različitih tegoba, izgubili su u ovoj bitki, jer usporavaju razgradnju alkohola i tako pojačavali simptome mamurluka.

2. Energetska pića
Energetska pića sadrže 3 bitne komponente ključne u borbi protiv mamurluka: elektrolite (minerale), ugljikohidrate (uglavnom šećer) i vodu. Ukoliko kod kuće nemate 'pića za sportaše', možete ga napraviti sami. Pomiješajte u čaši sok od naranče i vodu (u omjeru 50:50) te dodajte malo soli.

3. Voda
Voda, voda i ponovno voda ključna je kod svake borbe s mamurlukom. Pijte je tijekom proslave i sljedećeg dana. Svejedno je hoćete li piti flaširanu vodu, onu iz slavine ili mineralnu vodu. Sve 'varijante' su odlične za hidrataciju alkoholom 'isušenog' tijela.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju