Pilates je fuzija zapadnih i istočnih fizičkih sustava, što ga čini kompleksnijim od većine zapadnjačkih populističkih sistema 'za uljepšavanje tijela', a opet ga poprilično udaljava od istočnih sistema koji ljudsko tijelo ne tretiraju odvojeno od psihe, religije, filozofije. Ono što pilates metoda obrađuje, točnije posuđuje od istočnih sistema jesu: disanje u skladu s pokretima tijela, mehanika tijela, ravnoteža, koordinacija, pravilno pozicioniranje tijela, svijest o prostoru, snaga i fleksibilnost

Mario Valentić, profesor kineziologije, poznati hrvatski fitness i pilates trener koji gostuje na prvom festivalu za žene La Femme u Dubrovniku, otkriva vam nekoliko jednostavnih vježbi nakon kojih ćete se zasigurno osjećati čvršće i gipkije.

Na prvi pogled pilates i yoga djeluju vrlo slično. Naravno, ako se oslonimo na vizualni i gimnastički aspekt. Po pristupu prema tjelovježbi obje discipline tretiraju individualno vježbača, a kompetitivnost pri vježbanju svedena je na minimum.

Sama metoda sastoji se od različitih pokreta istezanja kojima stvara veliku fleksibilnost i koordinaciju mišićne mase, čime djeluje na sposobnost boljeg snalaženja u prostoru.


1. HUNDREDS: Ležati na leđima, ruke i noge su podignute od poda, pogled usmjeren prema pupku. U tom položaju spuštati i podizati ruke gore-dolje, što brže, kao da pljuskate rukama po vodi.

Udisati i izdisati svakih 5 zamaha, te pokušati napraviti 100 zamaha (10 punih ciklusa disanja). Cilj ove vježbe je zagrijati i pripremiti tijelo za vježbanje.

2. LEG CIRCLES: Ležati na leđima s glavom na podu, rukama pruženim pored tijela. Jedna noga je na podlozi i u ravnoj liniji produžetka tijela, a druga podignuta okomito na nju. Podignutom nogom crtati zamišljene krugove u oba smjera, s time da su nam kukovi čvrsto na podlozi.

Metoda pilatesa sastoji se od različitih pokreta istezanja kojima stvara veliku fleksibilnost i koordinaciju mišićne mas

Napraviti po 5 krugova u oba smjera. Pola kruga je udah, pola izdah. Vježbu možemo izvoditi i s donjom nogom pogrčenom u koljenu.

3. ROLLING LIKE A BALL:
Sjediti na križnoj kosti, stopalima podignutim od podloge, u ravnotežnom položaju. Noge privučene grudima, rukama primamo gležnjeve i vučemo pete prema stražnjici. Glavu smjestimo prema koljenima. Rolamo se gore dolje, ali nikako po vratnom dijelu kralježnice i bez trzajeva.

Vježbu ponoviti 6-10 puta.


Ove su vježbe vrlo jednostavne, ali i izrazito efikasne, možete ih raditi ujutro ili poslijepodne, nakon posla kako biste se osjećali bolje.

Sve tajne pilatesa otkrijte na prvom regionalnom festivalu za žene La Femme koji će se održati od 10. do 13. travnja u Dubrovniku. Više informacija o cijenama, paketima i programu pogledajte na www.lafemmefest.com ili na službenim stranicama partner agencije Atlas.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju